Проблеми доступу пацієнтів до підконтрольних речовин в умовах воєнного стану: які рішення пропонує МОЗ?

10 Січня 2023 3:01 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України 9 січня оприлюднило для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я» (далі — проєкт постанови).

Проєктом пропонується внести наступні зміни до Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я (далі — Порядок):

1) збільшити обсяги зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі — підконтрольних речовин):

  • у аптеках з тримісячного обсягу потреби до шестимісячної,
  • у лікарнях, їх філіях та інших структурних підрозділах — з місячної потреби до тримісячної;

2) врегулювати роботу мобільних амбулаторій. Пропонується забезпечити мобільні амбулаторії, що є структурними підрозділами лікарень, підконтрольними речовинами, необхідними для щоденної видачі пацієнтам, які отримують допомогу в мобільних умовах, з використанням спеціально обладнаного транспорту;

3) забезпечити пацієнтів, які мають больовий синдром та потребуватимуть паліативної або хоспісної допомоги, ліками у кількості, що не перевищуватиме тридцятиденної потреби (у чинній редакції обсяги ліків при наданні паліативної або хоспісної допомоги мають не перевищувати п’ятнадцятиденної потреби).

Також пропонується на період дії воєнного стану на територіях, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф, забезпечити отримання препаратів замісної підтримувальної терапії пацієнтами, які цього потребують, в обсязі тридцятиденної потреби;

4) забезпечити використання автоматизованих або ручних дозувальних пристроїв для видачі рідких форм підконтрольних речовин. У разі використання зареєстрованих в Україні автоматизованих дозувальних пристроїв журнал обліку на постах відділень лікарень вестиметься в електронному вигляді, при застосуванні ручних дозувальних пристроїв журнал обліку на постах відділень лікарень вестиметься за формою, яка визначатиметься МОЗ.

Окрім того, проєктом постанови пропонується виключити з Порядку норму, яка регулює термін подання лікарнями звітів про кількість реалізованих (відпущених) підконтрольних речовин та їх запас до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Пропозиції та зауваження до проєкту постанови потрібно надсилати протягом 30 днів з дати публікації МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, тел.: (044) 253-72-71, e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті