Польські фармацевти не зможуть призначати щеплення проти грипу

13 Січня 2023 12:40 Поділитися

Більшість депутатів Комітету з питань охорони здоров’я польського Сейму після другого читання відхилили урядовий законопроєкт, відповідно до якого фармацевт отримував можливість видавати відшкодовуваний рецепт на вакцину проти грипу. Перевага була невеликою: за таке рішення 12 січня проголосували 14 осіб, проти — 18.

Мінімізація відвідування клінік пацієнтами

Депутат від партії «Право та справедливість» (PiS), що була ініціатором цієї поправки до закону про клінічні дослідження (ustawy o badaniach klinicznych), пояснив, що йдеться про те, що вагітні, особи віком від 75 років, люди з хронічними захворюваннями, які отримують вакцину за рецептом безкоштовно, а також пацієнти віком від 65 років, яким її відпускають з 50% знижкою, могли б не звертатися зайвий раз до лікаря та отримувати щеплення безпосередньо в аптеці. «Оскільки ми надали аптекам можливість робити щеплення і дали рівні з лікарями права фармацевтам у цьому питанні, щоб заохочувати вакцинуватися, давайте дозволимо їм мати доступ до застосування вакцини так само без фінансових перешкод, як за рецептом лікаря», — додав він.

Марселіна Завіша (Marcelina Zawisza) від «Нових лівих» також обрала таке рішення: «Мова йде про найбільш вразливу групу, яку потрібно максимально вакцинувати, — це люди похилого віку, старші за 75 років та вагітні. Одночасно це групи людей, які не повинні наражати себе на додатковий ризик і звертатися в клініку, де вони можуть підхопити грип у епідемічний сезон, щоб отримати рецепт (відшкодовуваний — прим. ред.), який вони так само могли б отримати в аптеці і зробити все за один візит», — стверджує вона.

Рецепт фармацевта — тільки з повною оплатою

Чому для багатьох організаторів охорони здоров’я таке рішення виглядає неприйнятним? Їх позиція полягає в тому, пише «Rynek zdrowia», що сьогодні за призначення реімбурсованих ліків відповідає лікар. Щоб фармацевт міг це зробити, потрібно повністю змінити систему, а це неможливо. Фармацевти можуть виписувати рецепти, але тільки за умови повної оплати пацієнта.

За матеріалами www.rynekzdrowia.pl; orka.sejm.gov.pl 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті