ЄС планує змінити фармацевтичне законодавство для уникнення дефіциту ліків

18 Січня 2023 4:59 Поділитися

Запропоновані зміни до фармацевтичного законодавства Європейського Союзу включатимуть посилення зобов’язань щодо постачання ліків, враховуючи попередні повідомлення про дефіцит, заявила 17 січня єврокомісарка з питань охорони здоров’я Стелла Кіріакідес (Stella Kyriakides).

Під час сесії Європейського парламенту вона зазначила, що дефіцит антибіотиків є проблемою для багатьох європейських країн, значущість якої зростає. За її словами, внесення пропозицій Єврокомісії щодо перегляду фармацевтичного законодавства заплановано на березень.

«Нашою метою є і залишається забезпечення доступу до ліків для всіх пацієнтів, які їх потребують, і уникнення будь-яких порушень на ринку лікарських засобів у ЄС», — наголосила С. Кіріакідес.

Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) повідомляє про брак антибіотиків у 26 країнах Європи. Основними причинами дефіциту є ранній сплеск респіраторних інфекцій у Європі цієї зими та недостатні виробничі потужності фармацевтичних заводів.

Численні законодавці ЄС, виступаючи на сесії, заявили, що цю проблему необхідно вирішити терміново. Але експерти кажуть, що дефіцит основних генеричних ліків, ймовірно, може повторитися в Європі через поступове переміщення виробництва генериків до Азії.

С. Кіріакідес повідомила, що ЄС розгортає всі регуляторні можливості та веде діалог з фармацевтичними компаніями, щоб збільшити виробництво та зменшити дефіцит лікарських засобів.

Вона додала, що Управління охорони здоров’я з питань готовності до надзвичайних ситуацій і реагування (Health Emergency Preparedness and Response — HERA) — кризовий орган ЄС у сфері охорони здоров’я, створений під час пандемії COVID-19, може закуповувати ліки та медичні товари від імені держав-членів для усунення їх нестачі.

За матеріалами www.reuters.com,
фото audiovisual.ec.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Тетяна 20.01.2023 11:27
Капець. Плную їхати до Польшi. Але шо робити з лiками не уявляю. Пересилати — не можна. Елементарного спрею для горла, який насправдi вилiковує там просто нема. Тепер я розумiю, чому всюди така проблема через Ковiд. Бо лiкiв нема, блiн. Це капець, я Європа.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті