Дефіцит ліків для онкохворих: чому виник та коли зникне?

20 Січня 2023 2:30 Поділитися

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, в онлайн-інтерв’ю з медичним експертом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Катериною Булавіновою, яке відбулося 19 січня, розповів про медицину в країні під час війни, зокрема про зміни, які в ній відбулися, та проблеми, які ще існують. Також обговорювалося досить актуальне питання — про дефіцит онкологічних ліків, який виник в лікарнях.

Однак перш за все міністр повідомив про те, що вдалося зробити у сфері медицини минулого року, зокрема:

  • розпочато проведення розширеного неонатального скринінгу на 21 рідкісне захворювання та модернізовано лабораторії для його проведення;
  • проведено закупівлі 9 лікарських засобів для лікування орфанних захворювань за процедурою договорів керованого доступу (8 з них закуповувалося централізовано раніше, 1 — закуплено вперше). Централізовано закуплено препарат Еврісді (Рисдиплам) для лікування дітей, хворих на спінальну м’язову атрофію (СМА);
  • попри війну українські лікарні продовжували проводити трансплантацію як органів, так і кісткового мозку;
  • протягом 2022 р. за кошти державного бюджету, позики Світового банку та платформи UNITED24 закуплено медичне обладнання на суму понад 3,5 млрд грн (близько 9 тис. одиниць обладнання), завдяки чому модернізувалися лікарні. За словами В. Ляшка, у новому проєкті Світового банку закладається зміна візуального вигляду лікарні.

Разом зі змінами є деякі фактори, які системно їм опираються. Зокрема, лікарні щоденно не оновлюють наявні в них залишки ліків. «Достовірна інформація надає нам розуміння того, чи здійснювати поставку нових ліків, чи провести перерозподіл вже наявних», — зазначив міністр.

Криза з ліками для онкологічних пацієнтів виникла саме через проблеми з їх моніторингом у лікарнях. Як пояснив очільник відомства, ДП «Медичні закупівлі України» провело закупівлі ліків за тими замовленнями, що надійшли з регіонів. Графік поставок був спланований таким чином, щоб наявні у лікарнях залишки ліків не накопичувалися разом із новими поставками.

«Онкологічні центри в останній момент почали змінювати кількості залишків ліків та необхідну потребу. Відповідно, подана раніше статистика була неправильною, а препарат ще не був поставлений, тому і виник дефіцит», — зауважив міністр та нагадав, що для вирішення цієї проблеми Урядом ухвалено рішення про запуск пілотного проєкту системи обліку ліків та медичних виробів e-Stock.

В. Ляшко зазначив, що наразі найбільше не вистачає ліків для онкохворих з підприємства, яке знаходиться в Польщі. Дане питання знаходиться на контролі відомства. «Нещодавно провів нараду з міністром охорони здоров’я Польщі відносно вирішення цього питання. Також ми запросили гуманітарну допомогу та оголосили додаткові закупівлі тих препаратів, які є в Україні, щоб мати певний запас, допоки не надійдуть основні поставки. До кінця січня більшість проблемних питань буде закрито», — підкреслив він.

Що стосується пацієнтів зі складними або рідкісними хворобами, яким не вистачає необхідних лікарських засобів, Міністерство відправляє їх на лікування в європейські клініки, де вони отримують лікування безкоштовно.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті