EMA очікує на послаблення дефіциту антибіотиків

24 Січня 2023 11:17 Поділитися

Європейське агентство з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA) передбачає, що ситуація з нестачею антибіотиків незабаром може поліпшитися. Повідомлення про це з’явилося 20 січня з посиланням на поточну інформацію від компаній та зацікавлених сторін.

EMA, Європейська комісія та керівники медичних агентств (Heads of Medicines Agencies — HMA) через Виконавчу керівну групу з питань дефіциту та безпеки лікарських засобів (Executive Steering Group on Shortages and Safety of Medicinal Products — MSSG) уважно стежать за поточним дефіцитом антибіотиків у ЄС та реагують на нього.

Нестача ліків викликає постійне занепокоєння у сфері охорони здоров’я, а ситуація в ЄС погіршилася у зв’язку з геополітичними подіями та тенденціями, такими як війна в Україні, енергетична криза та високі темпи інфляції.

Нещодавній сплеск респіраторних інфекцій призвів до збільшення попиту на такі антибіотики, як амоксицилін (окремо та в комбінації з клавулановою кислотою), особливо у формах для застосування у дітей. Проблеми з постачанням також стосуються країн за межами ЄС, і EMA обмінюється ключовою інформацією з іншими міжнародними регуляторами. MSSG та її робоча група уважно стежили за ситуацією з листопада 2022 р. та взаємодіяли з ключовими гравцями в ланцюжку постачання амоксициліну, щоб узгодити можливі пом’якшувальні заходи, такі як збільшення виробничих потужностей. Національним органам було рекомендовано забезпечити більшу гнучкість у нормативних вимогах, наприклад, оперативніше залучати альтернативні канали закупівель та бути більш лояльними до інформації на упаковці. Завдяки взаємодії EMA із  зацікавленими сторонами MSSG отримала актуальну інформацію від громадських фармацевтів про ситуацію в аптеках по всьому ЄС.

MSSG і її робоча група продовжуватимуть уважно стежити за ситуацією разом з Європейською Комісією та державами — членами ЄС. Виходячи з поточної інформації від компаній і зацікавлених сторін, очікується, що ситуація покращиться в найближчі місяці. Пацієнтам і медичним працівникам нагадуємо, що в разі дефіциту доступні альтернативи.

Більше інформації про MSSG

Згідно з новим мандатом (Регламент про посилення ролі EMA (Regulation (EU) 2022/123)) EMA має нові обов’язки щодо моніторингу критичної нестачі ліків. До складу MSSG входять представники держав — членів ЄС; один представник Європейської комісії; один представник EMA, а також спостерігач від Робочої групи пацієнтів і споживачів EMA (Patients’ and Consumers’ Working Party — PCWP) і Робочої групи медичних працівників (Healthcare Professionals’ Working Party — HCPWP).

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті