Основні пріоритети відновлення сектору охорони здоров’я в документі, підготовленому ВООЗ, ЄС, USAID та Світовим банком

09 Лютого 2023 1:02 Поділитися

Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), представництвом ЄС, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні й Світовим банком підготовлено документ з описом спільного бачення ключових пріоритетів для відновлення сектора охорони здоров’я України протягом наступних 2 років. Цей документ має доповнити Національний план відновлення України, розроблений МОЗ України та іншими зацікавленими сторонами.

Документ аналізує головні пріоритети охорони здоров’я в 4 основних сферах:

  1. Надання медичних послуг — завчасний пошук можливостей для відновлення пріоритетних медичних послуг таким чином, щоб розширити бачення уряду України щодо реформи охорони здоров’я, водночас усуваючи критичні ризики для здоров’я, з якими може стикатися український народ через наслідки війни.
  2. Капітальні інвестиції — визначення критичних варіантів і компромісів, які уряду та його партнерам слід враховувати під час планування великих інвестицій у відновлення та реконструкцію з довгостроковими наслідками для системи охорони здоров’я, щоб дати можливість Україні захистити сектор охорони здоров’я в найближчій перспективі, поки триває відбудова на довгострокову перспективу.
  3. Фінансування охорони здоров’я — встановлення пріоритетів фінансування для підтримки основних медичних послуг в умовах суворих фінансових обмежень і перспектив досягнення більшого з наявними коштами.
  4. Зміцнення інституцій — підтримка потреб центральних і місцевих державних установ охорони здоров’я, відповідальних за політику, планування та управління, а також підтримка поточних реформ фінансування охорони здоров’я, які є життєво важливими для ефективної системи охорони здоров’я та євроінтеграційних прагнень України.

Як зазначає Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні, незважаючи на величезні виклики, спричинені війною, національна система охорони здоров’я функціонує та надає медичні послуги мільйонам українців. Підтримка системи охорони здоров’я України міжнародною спільнотою зараз та в майбутньому вплине не лише на здоров’я та добробут населення, а й на розвиток галузі в майбутньому. Інвестиції в охорону здоров’я є невід’ємною частиною як реагування на надзвичайні ситуації, так і підтримки розвитку для відновлення країни. Відновлення системи охорони здоров’я України не може чекати, поки закінчиться війна. Спільний документ створено з розумінням того, що, незважаючи на поточні безпекові, гуманітарні та економічні виклики, уряд України та його партнери впроваджують надзвичайні заходи для стабілізації системи, одночасно плануючи довгострокове відновлення та відбудову.

Бен Зіннер, директор USAID, додав, що цей документ підкреслює тісне та постійне партнерство між урядом України та ключовими партнерами в історичній спробі зміцнити стійкість української системи охорони здоров’я під час війни, одночасно закладаючи основи для її відновлення.

На переконання Керін Бреденкамп, провідного економіста відділу людського розвитку Світового банку, українська влада продемонструвала надзвичайну стійкість у реагуванні на нагальні потреби сектору охорони здоров’я, незважаючи на серйозні фіскальні обмеження — і таким чином, щоб це узгоджувалося з довгостроковим баченням реформ.

Олександра Яновська, спеціаліст із питань політики представництва ЄС в Україні, підкреслила, що попередня програма реформування охорони здоров’я сприяла стійкості системи охорони здоров’я України. Незважаючи на складні обставини, пов’язані з повномасштабною загарбницькою війною росії, важливо продовжувати шлях реформ, особливо щодо зобов’язань України у сферах охорони здоров’я, медичних закупівель тощо. Цей прогрес сприятиме зміцненню України на її шляху інтеграції в ЄС.

За матеріалами www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті