Фармацевтичних працівників залучатимуть до проведення вакцинації у пунктах щеплень

Міністерством охорони здоров’я України наказом від 17 лютого 2023 р. № 319 внесено зміни до Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, затвердженого наказом МОЗ від 16.09.2011 р. № 595.

Зміни передбачають залучення фармацевтичних працівників (у тому числі фармацевтів та клінічних фармацевтів) до проведення вакцинації в пунктах щеплень. Однак допуск до проведення вакцинації здійснюватиметься за умови проходження фармацевтичними працівниками спеціальних щорічних навчань з вакцинації. Фармацевтичний персонал, який не пройде спеціальні навчання, не допускатиметься до проведення щеплень.

Як і медичні, фармацевтичні працівники також проводитимуть інформаційну роботу:

  • в усній або письмовій формі запрошуватимуть до медичного закладу або до місця надання медичних послуг фізичною особою — підприємцем пацієнтів, які підлягатимуть щепленню в день, визначений для його проведення,
  • заздалегідь інформуватимуть батьків або осіб, що їх замінюють, про проведення імунізації дітей у дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладах.

Також фармацевтичні працівники вноситимуть дані про проведене щеплення до Реєстру медичних записів в електронній системі охорони здоров’я. Внесені дані засвідчуватимуться їхнім підписом.

Нагадаємо, що раніше МОЗ було внесено зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», відповідно до яких повноваження фармацевтів, клінічних фармацевтів та фармацевтів-косметологів доповнено обов’язком щодо організації і проведення профілактичних щеплень в аптеках.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

ліна 23.02.2023 8:14
і багато охочіх?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті