Майбутні зміни у правилах призначень у Польщі стосуються медсестер та психотропних ліків

27 Лютого 2023 3:38 Поділитися

На стадії розгляду в юридичному комітеті перебуває проєкт змін до закону про відшкодування (ustawy o refundacji). Поряд з іншими нововведеннями планують змінити правила призначення деяких ліків. До того ж 21 лютого опубліковано проєкт наказу про розширення переліку ліків, медичних виробів та харчових продуктів спеціального призначення, які можуть призначати медичні сестри та акушери.

Реімбурсовані наркотичні засоби — тільки за електронним рецептом

Так, міністерство охорони здоров’я хоче повністю виключити паперові рецепти на рецептурні ліки, що містять наркотичні чи психотропні засоби. Після прийняття змін їх можна буде виписувати лише за електронним рецептом.

Для цього пропонується запровадити винятки з правил, згідно з якими основною формою рецепта є електронна (так званий е-рецепт), але в окремих випадках рецепт може бути виписано також у паперовому вигляді. Однак це не стосуватиметься препаратів, що відпускаються за рецептом лікаря, які містять наркотичні або психотропні засоби. Так, можливість виписування таких ліків на паперових рецептах в будь-яких випадках буде виключено.

У міністерстві пояснюють, що така зміна продиктована тим, що існує особливий ризик зловживань щодо рецептів у згаданій категорії доступності, у тому числі надмірного або необґрунтованого з медичної точки зору їх виписування.

Покращення доступу до послуг медсестер та акушерок

У багатьох випадках середній медперсонал у Польщі має право приймати власні рішення щодо призначення ліків. На сьогодні це анальгетики, седативні засоби, антибіотики, протиблювотні засоби, бронходилататори, місцеві анестетики, інфузійні розчини, препарати, що застосовуються при анемії, а також вітаміни та замінники молока.

У проєкті містяться поправки до наказу про перелік ліків, харчових продуктів спеціального призначення та медичних виробів, що призначають медсестри та акушери, а також про перелік діагностичних тестів, на які медсестри та акушерки мають право видавати направлення.

Основна мета запропонованих змін полягає у покращенні доступу до медичних послуг, які надаються медсестрами та акушерками, без необхідності відвідування лікаря, пояснюють у міністерстві охорони здоров’я. Зокрема, медсестри та акушерки зможуть призначати дві нові діючі речовини у групі антимікробних препаратів, що застосовуються при захворюваннях сечовивідних шляхів, а саме:

1) фуразидин — таблетки для прийому внутрішньо;

2) фосфоміцин трометамол — гранули для приготування розчину.

У разі самостійного надання медичних послуг при хронічних ранах, наприклад, пролежнях, хронічних виразках гомілки, опіках шкіри всіх ступенів, а також при допоміжному лікуванні пацієнтів з легкими поверхневими, посттравматичними, кровоточивими та інфікованими ранами медичні сестри та акушерки призначають:

1) сульфатіазол срібла, крем для нанесення на шкіру;

2) октенідину дигідрохлорид + феноксиетанол — розчин у формі аерозолю для нанесення на шкіру.

Групу медичних виробів, які призначають медсестри або акушерки, було розширено за рахунок включення одноразових непокритих урологічних катетерів.

У медсестри та акушерки пацієнт також зможе отримати рецепт на діагностичні смужки, що видаються в аптеці, для визначення рівня глюкози та кетонових тіл у сечі, та інсулінові голки, що входять до програми реімбурсації з 1 січня 2022 р.

До групи біохімічних аналізів крові, які можуть призначати медсестри, додано тест на загальний холестерин, холестерин ліпопротеїнів низької щільності, холестерин ліпопротеїнів високої щільності та тригліцериди. Медсестра первинної медико-санітарної допомоги може видати направлення на ці обстеження у рамках програми профілактики серцево-судинних захворювань.

Поряд з іншими мікробіологічними тестами медсестри та акушерки зможуть видавати направлення на аналізи для виявлення наявності антигенів вірусу SARS-CoV-2, що сприятиме підвищенню доступності діагностичних послуг. Зауваження до проєкту будуть приймати протягом місяця, а через 14 днів після опублікування він набуде чинності.

За матеріалами www.rp.pl; www.rynekzdrowia.pl; www.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті