Нова міжнародна база даних про фармакогенетичні ризики

01 Березня 2023 11:55 Поділитися

Генетичні відмінності можуть призвести до того, що один і той самий препарат по-різному діятиме на різних людей. З метою підвищення безпеки застосування ліків започатковано міжнародний дослідницький проєкт «SafePolyMed», що стартував у червні 2022 р. Він забезпечить розробку інноваційних інструментів для визначення, оцінки та управління дією лікарських засобів залежно від генетичних особливостей (drug-drug-gene interactions — DDGIs) для лікарів та окремих пацієнтів. Такий підхід є більш цілісним, аніж окреме врахування взаємодій ліків між собою (drug-drug interactions — DDI) та з генами (drug-drug-gene interactions — DGI). На практиці обидва ці механізми сильно між собою пов’язані.

Як зазначають очільники проєкту, побічні реакції на ліки є серйозним тягарем для системи охорони здоров’я та економіки. Згідно з оцінкою Європейської комісії, лише в Європі приблизно 197 000 смертей на рік можна пов’язати з побічними реакціями на препарати. Регулярне застосування п’яти або більше лікарських засобів одночасно (поліпрагмазія), поєднаний перебіг двох або більше хронічних захворювань (поліморбідність) і генетична різноманітність мають значний вплив на ефективність ліків і, як наслідок, підвищують частоту та тяжкість побічних реакцій.

Проєкт SafePolyMed започатковано з метою підвищення безпеки поліфармації шляхом управління взаємодіями DDGIs і призначено для виявлення потенційної взаємодії між ліками та індивідуальних фармакогенетичних ризиків у лікуванні. Використання математичних моделей також має сприяти точному дозуванню препарату для відповідного пацієнта.

Дослідницький проєкт, до якого залучено п’ять партнерів у Німеччині та університети в Естонії, Фінляндії, Греції, Нідерландах та Словенії, реалізується за рахунок гранту у 5,6 млн євро з рамкової програми Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Horizon Europe». Він об’єднує 12 установ-партнерів з усієї Європи і розрахований на 3,5 року. Перший прототип системи у вигляді вебдодатка заплановано розробити до середини 2024 р., далі його випробуватимуть у рамках пілотного дослідження в клініках. У майбутньому онлайн-платформою зможуть користуватися не лише лікарі та фармацевти, а й пацієнти.

«У рамках SafePolyMed ми будемо використовувати методи машинного навчання та штучного інтелекту для аналізу великих наборів реальних даних, які збирають та об’єднують геномну інформацію, демографічні дані, поточні та хронічні стани здоров’я та деталі, пов’язані з прийомом ліків окремими пацієнтами», — пояснив координатор проєкту Торстен Лер (Thorsten Lehr), фармацевт і професор клінічної фармації Саарландського університету (Saarland University). Мета полягає в тому, щоб сформувати краще розуміння ризиків для окремих пацієнтів щодо результатів лікування та полегшити прийняття персоналізованих рішень, додав експерт.

За матеріалами www.safepolymed.eu; www.uni-saarland.de

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті