Процес прийняття євроінтеграційних актів в охороні здоров’я слід вдосконалити — засідання профільного комітету

9 березня під головуванням Михайла Радуцького відбулося чергове засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (Комітет). 21 лютого Європейська комісія опублікувала аналітичний звіт щодо адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу (ЄС) і оцінила за 5-бальною шкалою цей процес у сфері охорони здоров’я та захисту споживачів на «двійку». Тому під час засідання Комітету, зокрема, розглядалося питання про заходи, що вживаються МОЗ України для виконання євроінтеграційних зобов’язань з адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу (acquis ЄС) з питань громадського здоров’я.

Михайло Радуцький, голова Комітету, зауважив, що питання адаптації законодавства України до положень законодавства ЄС і виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері євроінтеграції є пріоритетом в роботі Парламенту та Комітету. Серед іншого, для виконання міжнародних зобов’язань України за Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, прийнято закони України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові», «Про лікарські засоби», «Про систему громадського здоров’я», «Про зміни до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації».

Наразі Комітетом згідно із затвердженим планом законо­давчої роботи Парламенту доопрацьовуються законо­проєкти «Про допоміжні репродуктивні технології» (реєстр. № 6475) та «Про медичні вироби» (реєстр. № 7585). Однак окрім законів, для реалізації всіх євроінтеграційних завдань необхідно розробити ще багато підзаконних нормативно-правових актів та забезпечити їх впровадження.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко повідомив, що наразі зі 118 закріплених за Міністерством євро­інтеграційних пунктів 46 виконано повністю. Серед них законодавчі та урядові акти, накази МОЗ. 54 пункти знаходяться на стадії виконання. Тобто відповідні проєкти актів готові, вони знаходяться на стадії погодження як в самому Міністерстві, так і в інших центральних органах виконавчої влади (далі — ЦОВВ). Також 6 пунктів виконано в тій частині, яка покладалася на МОЗ, але повноцінне їх виконання залежить від інших ЦОВВ. Окрім цього, виконання 5 пунктів стане можливим після прийняття відповідних урядових актів.

Міністр зауважив, що для реалізації вищезгаданих євроінтеграційних законів України потрібне прийняття підзаконних нормативно-правових актів. Зокрема, для реалізації положень Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» Міністерством вже розроблено 16 проєктів актів, які вирішують певні нагальні потреби безперервного надання трансфузіологічної допомоги в умовах війни. Для реалізації Закону України «Про систему громадського здоров’я», який набуває чинності з 1 жовтня 2023 р., необхідно розробити 98 нормативно-правових актів. Наразі затверджено лише 4 з них, в процесі розробки — 34 проєкти актів, з яких 2 вже знаходяться на погодженні в ЦОВВ. Для розробки ще 47 актів МОЗ формує відповідні робочі групи.

За словами В. Ляшка, ключовою проблемою вчасної розробки нормативно-правових актів є те, що поки залучені експерти МОЗ не завершать роботу над написанням одного проєкту акта, до розробки іншого вони не приступають. При цьому, окрім євроінтеграційних процесів, МОЗ займається й розробкою документів, необхідних для виконання поточної роботи країни. Для того щоб надолужити терміни з виконання євроінтеграційних зобов’язань, МОЗ розглядає одну кандидатуру на посаду заступника міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції, що займатиметься комунікацією з віцепрем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у сфері охорони здоров’я.

МОЗ заручилося й підтримкою міжнародних донорів щодо створення Проєктного офісу при МОЗ, в який входитиме робоча група з євроінтеграції. Це прискорить процес розробки відповідних проєктів документів. Міністр додав, що в березні 2023 р. на засіданні Уряду планується розглянути 2 євроінтеграційні законопроєкти «Про лікарське самоврядування» і «Про біологічну безпеку та біозахист».

Іван Нагорняк, заступник генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, зауважив, що аналітичний звіт Європейської комісії базується на всьому масиві актів ЄС, у тому числі у сфері громадського здоров’я. Тому цей звіт не лише про євроінтеграційні процеси в рамках Угоди про асоціацію, а загальний аналіз наближення законодавства України до законодавства ЄС.

За результатами розгляду цього питання Комітет взяв до відома інформацію, надану МОЗ, та попросив за можливості доповідати Комітету щомісяця про стан розробки та прийняття євроінтеграційних актів. Також Комітет ухвалив рішення на базі комітетського євроінтеграційного підкомітету створити робочу групу із залученням представників Ради національної безпеки і оборони України, МОЗ, урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, громадських та бізнес-асоціацій для напрацювання спільного плану заходів приведення законодавства України у відповідність із законодавством ЄС у сфері охорони здоров’я з урахуванням зауважень, зазначених в аналітичному звіті Європейської комісії.

Євген Прохоренко
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті