Чи впливає стрес на когнітивні функції?

14 Березня 2023 10:20 Поділитися

Усі ми постійно стикаємося зі стресом і навіть не замислюємося, як він впливає на наше здоров’я. Утім це питання вирішили дослідити вчені з кафедри сімейної та профілактичної медицини та епідеміології в Університеті Еморі (Emory University), Атланта, США.

Ученими було проаналізовано дані випробування «Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke» (REGARDS). REGARDS — це популяційне дослідження захворюваності на інсульт і когнітивних функцій серед осіб віком від 45 років. У дослідженні взяли участь понад 30 тис. людей. З початкової вибірки виключили осіб з інсультом в анамнезі, коронарною хворобою та деменцією, у результаті чого остаточна кількість учасників становила 24 448, з яких 22,9% повідомили про підвищений рівень стресу. Сильний стрес частіше відмічали люди молодшого віку, жінки, курці, а також особи з вищим індексом маси тіла, нижчим рівнем освіти та фізичної активності. Також такі учасники мали нижчий сімейний дохід і у них частіше відмічали такі фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, як артеріальна гіпертензія, цукровий діабет і дисліпідемія.

У учасників з підвищеним рівнем сприйняття стресу відмічали на 37% вищий ризик значного погіршення когнітивних функцій, таких як пам’ять, увага тощо, навіть після врахування соціально-демографічних факторів, рівня серцево-судинного ризику та наявності депресії.

У осіб з підвищеним рівнем стресу також частіше відмічали цукровий діабет, артеріальну гіпертензію та інші фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Але навіть після коригування результатів з урахуванням цих факторів стрес залишався незалежним передвісником зниження когнітивних функцій.

Також дослідження показало, що ті, хто переживав контрольований стрес, мали нижчу вірогідність виникнення когнітивних порушень, ніж ті, хто відчував неконтрольований або новий стрес.

«Давно відомо, що надмірний рівень стресу може бути шкідливим для людського тіла та серця, але зараз ми отримуємо більше доказів того, що він може бути шкідливим для когнітивних навичок», — зауважив провідний дослідник Амбар Кулшрешта (Ambar Kulshreshtha), доктор медичних наук Університету Еморі.

Відчутний стрес може мати довготривалі фізіологічні та психологічні наслідки та є модифікованим фактором ризику виникнення легких когнітивних розладів і розвитку хвороби Альцгеймера. Стрес у дорослих пов’язаний з гормональними та запальними показниками прискореного старіння, а також із підвищеною ймовірністю захворюваності та смертності від серцево-судинних хвороб, у тому числі інсульту. Крім того, він є причиною виникнення проблем зі сном та погіршенням імунологічної функції.

До того ж результати дослідження також вказують на необхідність перевіряти пацієнтів на стрес під час планових оглядів лікарем.

«Кожен візит — це можливість виявити фактори ризику, які впливають на здоров’я мозку, — підкреслив Грегорі Дей (Gregory Day), невролог у Клініці Мейо (Mayo Clinic), Флорида, США. — На додаток до скринінгу всіх інших факторів, можливо, варто включити більш глобальну оцінку стресу в стандартні дослідження».

За матеріалами www.jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті