Контроль за дотриманням державних регульованих цін: у Хмельницькому виявлено аптеки-порушниці

15 Березня 2023 3:37 Поділитися

Головне управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Хмельницькій обл. повідомляє, що у зв’язку зі скаргами громадян на високу вартість лікарських засобів було проведено аналіз цін на ліки, які включені до програми «Доступні ліки» та Національного переліку основних лікарських засобів (крім наркотичних, психотропних препаратів, прекурсорів та медичних газів). За результатами моніторингу визначено мережі аптек з найнижчими, найвищими і середніми цінами та прийнято рішення здійснити превентивні заходи щодо окремих аптечних закладів.

Зазначається, що під час спілкування з представниками аптек їм було лише нагадано про недопущення необґрунтованого та умисного завищення цін на лікарські засоби. Також було повідомлено про відповідальність, яка встановлена законодавством за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Постановою КМУ від 17.10.2008 р. № 955 встановлено граничні постачальницько-збутові надбавки на рівні не вище ніж 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків та зборів, і граничні торговельні (роздрібні) надбавки, які розраховуються, виходячи із закупівельної ціни з урахуванням податків, та не мають перевищувати певних розмірів: якщо  препарат коштує до 100 грн, максимальна торговельна надбавка може становити до 25%; якщо 100–500 грн — надбавка не вище 20%; 500–1000 грн — до 15%; понад 1000 грн — не більше 10%.

На лікарські засоби (крім препаратів інсуліну), вартість яких підлягає реімбурсації відповідно до законодавства, встановлено граничні постачальницько-збутові надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 15%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

На препарати інсуліну, вартість яких підлягає реімбурсації, передбачено граничні постачальницько-збутові надбавки не вище 10%, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничні торговельні (роздрібні) надбавки в розмірі 10%, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

В Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у Хмельницькій обл. попередили, що відповідальність ліцензіатів за порушення вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін  настає за конкретний рік, а не за рік, у якому дозволено проводити перевірки.

Нагадаємо, що у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні заборонено здійснення планових заходів державного нагляду (контролю).

За матеріалами consumerhm.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті