Середземноморська дієта та серцево-судинні захворювання у жінок: чи є зв’язок?

21 Березня 2023 4:21 Поділитися

Середземноморська дієта відома своїми корисними властивостями та позитивним впливом на здоров’я. Вона включає різноманітні продукти, що сприяють правильному функціонуванню організму та зниженню ризику розвитку низки захворювань.

Учені Вестмідського центру прикладних досліджень Сіднейського університету (University of Sydney) в Австралії на чолі з докторанткою Анушрією Пант (Anushriya Pant) провели метааналіз 16 досліджень за період 2003–2021 рр. Загалом було проаналізовано харчування більш ніж 700 тис. дорослих жінок — мешканок Європи та США.

Жодна з учасниць не мала ознак захворювань серця на момент початку досліджень. Учені спостерігали за розвитком серцево-судинних захворювань у середньому протягом майже 13 років, упродовж яких учасниці також повідомляли про свої харчові звички.

Команда А. Пант виявила, що у тих жінок, які дотримувалися середземноморської дієти, відмічали на 24% нижчий ризик виникнення серцево-судинних захворювань і на 23% нижчу ймовірність смерті внаслідок будь-якої хвороби порівняно з жінками, чиї харчові звички були найбільш віддаленими від норм цієї дієти.

Хоча жодне з 16 досліджень в огляді не довело причинно-наслідкового зв’язку, експерти відзначили, що попередні випробування вже зробили свій внесок у дієтичні рекомендації США, до яких включено середземноморську дієту.

Новий огляд показує, що відмова від червоного м’яса, молочних і оброблених продуктів на користь овочів, фруктів, горіхів, оливкової олії першого віджиму та цільного зерна піде на користь жіночому серцю.

Було відзначено, що дослідження продовжують демонструвати переваги дієти на основі продуктів рослинного походження для зниження інтенсивності запалення, що, ймовірно, спричиняє розвиток захворювань. Крім того, обмежене споживання насичених жирів (тваринного походження) і вживання ненасичених жирів (рослинного походження), здається, пов’язані з рівнями «поганого» та «хорошого» холестерину в крові.

За словами директора Центру кардіоміопатії Ахмансона (Ahmanson-UCLA Cardiomyopathy Center) в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, доктора Грегга Фонароу (Dr. Gregg Fonarow), може існувати ще декілька інших причин, чому така дієта може «захистити» серце, наприклад, антиоксидантні властивості, здатність покращувати чутливість до інсуліну і сприятливий вплив на мікробіом кишечнику.

За матеріалами сonsumer.healthday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті