Кетогенна дієта на все життя: користь чи шкода?

04 Квітня 2023 4:25 Поділитися

Кетогенна дієта — це раціон з високим вмістом жирів та дуже незначною кількістю вуглеводів, у результаті чого організм використовує кетони (проміжні продукти обміну жирів) замість глюкози. Зараз ця дієта набуває популярності, адже таке харчування допомагає швидко позбутися зайвої маси тіла. Проте чи багато ми знаємо про такий раціон?

Кетогенна дієта діє тимчасово, як і будь-яка інша, за якої зменшується кількість спожитих калорій. Але чи є вона корисною на тривалий термін?

Звичайно, ні. Адже нам потрібні джерела вуглеводів з високим вмістом клітковини, такі як цільні зерна, фрукти та овочі, для підтримання здоров’я кишечнику, а також вітаміни та мінерали для забезпечення правильної роботи метаболічних шляхів.

Кетогенна дієта може тимчасово ввести в оману мозок, використовуючи білки та жири, щоб викликати насичення за рахунок меншого споживання калорій. Проте через деякий час гормони кишечнику та інші фактори почнуть протидіяти втраті маси тіла, зменшуючи загальні витрати енергії, щоб повернути тіло до певної контрольної маси.

Учені з Університету Британської Колумбії (University of British Columbia), Канада, на чолі з Юлією Іатан (Iulia Iatan), докторкою медичних наук, проаналізували дані з UK Biobank про здоров’я понад 500 тис. осіб. Учасники дослідження заповнювали анкети про свої харчові звички, після чого вчені розділили їх на групи за типами харчування та обрали для подальшого дослідження групу, яка дотримувалася кетоподібної дієти (відрізняється від кетогенної меншим вмістом ліпідів).

Ті, хто дотримувався раціону з низьким вмістом вуглеводів/високим вмістом жирів, характеризувалися вищим середнім індексом маси тіла (27,7 проти 26,7) і більш високою частотою розвитку цукрового діабету (4,9 проти 1,7%).

Результати показали, що порівняно з прибічниками стандартної дієти у тих, хто дотримувався «кетоподібного» раціону, відмічали значно вищі рівні як холестерину ліпопротеїнів низької щільності, так і аполіпопротеїну B.

У середньому за майже 12 років спостереження у 9,8% учасників, які дотримувалися кетоподібної дієти, проти 4,3% у групі стандартної дієти було діагностовано стенокардію, інфаркт міокарда, ішемічну хворобу серця, ішемічний інсульт та інші серцево-судинні події.

Після врахування інших факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань — цукрового діабету, артеріальної гіпертензії, ожиріння та куріння — виявилося, що люди, які дотримуються дієти з низьким вмістом вуглеводів і значною кількістю жирів, характеризуються вдвічі вищим ризиком розвитку серцево-судинних подій.

Деяким особам із цукровим діабетом ця дієта може допомогти знизити рівень глюкози в крові, а дехто за її допомогою може схуднути. Проте дані досліджень все ж показують, що у частини людей, які дотримуються кетоподібного раціону, може спостерігатися підвищення рівнів ліпопротеїнів низької щільності і аполіпопротеїну B, а це підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Тому для зменшення маси тіла науковці радять почати харчуватися більш здоровою їжею, — наприклад, дотримуватися середземноморської дієти, яка, як було доведено, має ряд переваг, включно зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

За матеріалами theheart.org та www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті