Що потрібно знати про вітамін С?

04 Квітня 2023 11:56 Поділитися

4 квітня світ відзначає День вітаміну С, який виконує багато важливих функцій в організмі людини.

Ще до офіційного відкриття вітаміну С експерти з питань харчування визнавали, що цитрусові можуть запобігти цинзі. Ця хвороба була значно поширена в XVII–XVIII ст., забрала життя багатьох людей і, як нині відомо, розвивається через нестачу в організмі вітаміну C.

У 1928 р. професор Університету Сегеду, Угорщина, Альберт Сент-Дьйорді (Albert Szent-Györgyi) виділив речовину, яку він спочатку назвав гексуроновою кислотою. Практично одночасно та незалежно від нього професор Пітсбурзького університету, США, Чарльз Глен Кінг (Charles Glen King) відкрив вітамін С і дійшов висновку, що він схожий на гексуронову кислоту Дьйорді. Незабаром вони обидва опублікували статті, де стверджували, що вітамін С та гексуронова кислота — одна й та сама сполука. Гексуронову кислоту було перейменовано на аскорбінову кислоту, щоб відобразити її властивості проти цинги. У 1937 р. Альберт Сент-Дьйорді був удостоєний Нобелівської премії з фізіології або медицини за «відкриття аскорбінової кислоти та її ототожнення з вітаміном С». Того ж року британський хімік Норман Хаворт (Norman Haworth), який вивів хімічну структуру вітаміну С, отримав Нобелівську премію з хімії.

Вітамін С відіграє важливу роль у боротьбі з інфекціями та загоєнні ран, а також є потужним антиоксидантом, який може нейтралізувати шкідливі вільні радикали. Він необхідний для синтезу колагену — волокнистого білка, що є важливою складовою сполучної тканини, забезпечує її міцність та еластичність. Аскорбінова кислота допомагає виробляти кілька гормонів і хімічних месенджерів, що використовуються в головному мозку та нервах.

Вітамін С, або аскорбінова кислота, є водорозчинним вітаміном. Це означає, що він розчиняється у воді та доставляється в тканини організму, але не зберігається належним чином, тому його потрібно щодня приймати з їжею або добавками. Джерелами вітаміну С є фрукти та овочі: цитрусові (апельсини, лимон, ківі, грейпфрут), солодкий перець, полуниця, помідори, броколі, брюсельська капуста, кучерява капуста, біла картопля тощо.

Рекомендована дієтична норма (Recommended dietary allowances — RDA) вітаміну С для дорослих віком від 19 років становить 90 мг на добу для чоловіків і 75 мг для жінок. У період вагітності та годування грудьми кількість збільшується до 85 і 120 мг на добу відповідно. Особам, які палять, рекомендовано вживати додатково 35 мг на добу понад RDA.

Допустимий верхній рівень споживання (Tolerable Upper Intake Level — UL), тобто максимальна добова доза вітаміну С, становить 2000 мг на добу. Вживання більше цієї кількості може спричинити шлунково-кишковий розлад та діарею. Лише в окремих випадках, наприклад, під медичним наглядом або під час контрольованих клінічних досліджень, іноді можуть використовуватися дози, вищі за UL.

Кишечник має обмежену здатність поглинати вітамін С. Загалом у здорових дорослих людей мегадози вітаміну С не є токсичними, оскільки як тільки тканини організму насичуються ним, всмоктування зменшується, і будь-яка надмірна кількість виводиться із сечею. Однак можливі побічні ефекти при споживанні понад 3000 мг на добу.

Вітамін С бере участь у численних метаболічних реакціях в організмі, і отримання RDA або трохи вище норми може захищати від певних захворювань. Однак користь від вживання високих доз не виявлена у людей, які загалом здорові та добре харчуються.

За матеріалами www.hsph.harvard.edu; pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті