Фармацевтичне страхування: попередні результати пілотного проєкту

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), на своїй сторінці у Facebook повідомив, що 13 квітня відбулася робоча зустріч з усіма зацікавленими сторонами стосовно попередніх результатів пілотного проєкту з фармацевтичного страхування.

Нагадаємо, що у грудні 2021 р. Комітет разом з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком, керівниками асоціацій страхових компаній та головою правління «ПриватБанку» підписали Меморандум про співпрацю щодо впровадження в Україні інструментів відшкодування витрат на ліки. Для запуску пілотного проєкту було створено робочу групу, до якої увійшли представники всіх зацікавлених організацій.

Пілотний проєкт стартував у Києві, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Сумах та Рівному. Українцям пропонували поліс вартістю від 120 до 400 грн (залежно від віку застрахованої людини), який покриває певну кількість захворювань. Пацієнт звертається до сімейного лікаря, той призначає ліки через електронну систему охорони здоров’я, з урахуванням протоколів лікування. Власник поліса отримує смс та сплачує в аптеці 20% від їх вартості. Однак у зв’язку з початком повномасштабної війни пілотний проєкт було зупинено.

За словами М. Радуцького, «ПриватБанк» та страхові компанії, які працюють з державним банком, про­аналізували перший короткий період пілотного проєкту на початку 2022 р. та продовжили його реалізацію у лютому–березні 2023 р. Висновки щодо періоду початку 2022 р. є наступними:

  • необхідно знизити вартість полісу (до 60–200 грн);
  • слід активніше розповідати про проєкт сімейним лікарям;
  • потрібно розширити перелік нозологій (наразі 45), за якими відпускаються ліки.

За 2 міс роботи проєкту цього року оформлено майже 2 тис. полісів та виявлено низку проблем.

«Під час наради наголосив на тому, що потрібно розвивати цей проєкт, щоб знизити витрати українців на ліки. У тому числі думати про підтримку тих людей, доходи яких не дозволяють їм купувати необхідні препарати. Наразі держава робить це завдяки програмі «Доступні ліки», через яку пацієнти із хронічними хворобами отримують лікарські засоби безоплатно або з незначною доплатою. Але ми можемо посилити їхній захист і через проєкт фармацевтичного страхування. Наприклад, у США держава закуповує поліси страхування для малозабезпечених верств населення», — підкреслив голова Комітету.

За підсумками зустрічі було вирішено оновити склад робочої групи із запуску фармацевтичного страхування та найближчим часом зібратися для напрацювання шляхів вирішення актуальних проблем пілотного проєкту.

За матеріалами facebook.com/radutskyy
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті