ЕМА винесло на обговорення рекомендації щодо досліджень у єдиній групі

24 Квітня 2023 3:47 Поділитися

Європейська агенція з лікарських засобів (European Medicines’ Agency — ЕМА) розпочала публічні консультації щодо документа, присвяченого клінічним випробуванням з однією групою (single-arm), які подаються як основні докази на підтримку заявок на отримання дозволу на маркетинг ліків у Європейському Союзі (ЄС). Це перший документ від регулятора, у якому сформульовано міркування та проблеми, пов’язані із цим типом клінічних досліджень. Зацікавленим сторонам пропонується надіслати свої коментарі через онлайн-форму до 30 вересня 2023 р.

Рандомізовані клінічні випробування, у яких новий метод лікування порівнюється з плацебо або наявним стандартом терапії, вважаються золотим стандартом для отримання доказів, необхідних регуляторним органам для оцінки ефективності та безпеки нових ліків.

У певних галузях, таких як рідкісні захворювання, включно з рідкісними видами раку, де цільова популяція нових лікарських засобів є дуже малою, частина заявок на отримання дозволу на маркетинг подається до EMA з клінічними даними досліджень з однією групою як основний доказ. Оскільки у випробуванні з однією групою немає рандомізованого препарату порівняння, усі пацієнти в дослідженні отримують експериментальне лікування, і можна спостерігати лише результати такої терапії.

Документ для роздумів був прийнятий Комітетом EMA з лікарських засобів для людини (Committee for Medicinal Products for Human Use — CHMP) за участю Комітету з передових методів лікування (Committee for Advanced Therapies — CAT), Методологічної робочої групи (Methodology Working Party — MWP) і Робочої групи з онкології (Oncology Working Party — ONCWP).

На розгляд фахової спільноти представлено рекомендації та міркування щодо вибору кінцевих точок, популяцій пацієнтів, методів статистичної обробки даних тощо.

Після публічних консультацій коментарі зацікавлених сторін буде проаналізовано та враховано в остаточному документі, який планується опублікувати у 2024 р.

За матеріалами www.ema.europa.eu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті