Пропонується затвердити стандарт з профілактики інфекційних ускладнень бойових поранень антибіотиками

10 Травня 2023 1:05 Поділитися

8 травня на сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проєкт наказу, яким пропонується затвердити Стандарт медичної допомоги «Профілактика інфекційних ускладнень бойових поранень антибактеріальними лікарськими засобами на догоспітальному етапі та при наданні домедичної допомоги». Він встановлює загальні вимоги до проведення профілактики антибактеріальних лікарських засобів (далі — антибіотиків) з метою зменшення кількості інфекційних ускладнень бойових травм у пацієнтів.

Ним визначено, що медичні (фармацевтичні) працівники, фахівці з реабілітації та особи, які не мають медичної освіти, мають бути обізнані щодо основних вимог до профілактики за допомогою антибіотиків.

Відповідно до стандарту основні принципи профілактики антибіотиками полягають у наступному:

  • раннє введення, застосування антибіотиків ефективне проти мікроорганізмів, які ймовірно будуть виявлені;
  • застосування високих доз антибіотиків упродовж короткого періоду.

Для досягнення найвищої ефективності рекомендовано введення антибіотиків протягом 3 год після поранення. При проведенні профілактики слід обирати антибактеріальний препарат з найвужчим спектром дії, що здатний впливати на очікувану бактеріальну флору. Застосування антибіотиків, призначених для негативних за Грамом (прим. ред.: емпірично виведений метод розрізнення бактерій за допомогою фарбування їх певним методом на дві великі групи (грампозитивні і грамнегативні)) бактерій, не рекомендоване, оскільки призводить до селекції бактерій з антимікробною резистентністю та спричиняє інфекційні хвороби, викликані Clostridium difficile.

Також стандартом рекомендується застосовувати антибіотики, які мають пероральну та парентеральну форми. Додаток 1 до Стандарту містить рекомендації щодо вибору антибіотиків для антибактеріальної профілактики залежно від типу ураження, а також строки такої профілактики.

При цьому уточнюється, що в разі наявності численних поранень тривалість антибактеріальної профілактики визначається за пораненням, що потребує найдовшої антибактеріальної профілактики.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті