Виписування наркотичних та психотропних засобів онлайн? Польське міністерство пропонує заборону

17 Травня 2023 4:25 Поділитися

Заборона виписувати рецепти на психотропні та наркотичні засоби без зустрічі з пацієнтом — так польське міністерство охорони здоров’я впорядковує ситуацію у «дистанційних» рецептах. Відповідна норма міститься у проєкті наказу (Rozporządzenie) «Про внесення змін до положення про наркотичні засоби, психотропні речовини, прекурсори 1-ї категорії та препарати, що містять ці засоби або речовини» від 28 квітня 2023 р. Зміни, на думку міністерства, вкрай необхідні, тому нові правила можуть набути чинності вже в червні. Мета — підвищити безпеку пацієнтів: «враховуючи функціонування суб’єктів виписки платних електронних рецептів, мають місце порушення, що загрожують здоров’ю та безпеці пацієнта».

За інформацією видання «Dziennik Gazeta Prawna» (DGP), інші зміни стосовно видачі рецептів можуть бути включені до Закону про професію лікаря (o zawodzie lekarza), який зараз вноситься до Сейму. Видання веде власне розслідування стану справ із дистанційним виписуванням рецептів та лікарняних, ініціювало слухання у місцевих асоціаціях справ окремих лікарів та залучило уповноваженого з прав пацієнтів (Rzecznik Praw Pacjenta), який повідомив про підготовку подання до прокуратури. Посилаючись на звіт Центру е-здоров’я (Centrum E-zdrowia), повідомляють про лікаря-рекордсмена, який за І кв. 2022 р. видав понад 5,3 тис. рецептів. Це означає, що він мав їх виписувати кожні 5 хв свого робочого часу.

Наразі нормотворці взялися упорядковувати дистанційне виписування рецептів лише на психотропні та наркотичні засоби. Згідно з проєктом наказу (див. вище), відповідні призначення можна робити лише в електронному вигляді, обов’язково за умови особистої зустрічі з пацієнтом та перевірки кількості виписаних раніше відповідних ліків з точки зору безпеки та медичної необхідності. Скільки конкретно припустимо? Лікар оцінить це відповідно до медичних знань. Факт видачі рецепта потрібно фіксувати у медичній документації пацієнта з обґрунтуванням необхідності призначення. Проте якщо з моменту останнього призначення відповідного засобу минуло менше 12 міс, рецепт можна виписати дистанційно.

Відповідно до позиції Комітету з медичної етики Вищої медичної ради (Naczelnej Rady Lekarskiej — NRL), можливість проведення телеконсультацій має визначатися медичними критеріями, а не комерційними чи тільки бажанням пацієнта, пише «Rzeczpospolita». На думку Комітету, дистанційну консультацію не можна надавати пацієнту, який раніше не обстежувався і не лікувався лікарем, або пацієнту, який повідомляє про нову проблему зі здоров’ям. Комітет також попереджає, що видача без огляду пацієнта таких документів, як рецепт або лікарняний лист, може вважатися недотриманням стандарту належної обачності. Видання цитує також президента NRL Лукаша Янковського (Łukasz Jankowski), який не підтримує нормотворчу ініціативу міністерства. На його думку, щоб стримати масове виписування рецептів через інтернет, швидше слід дивитися на умови атестації та реєстрації медичних закладів, наприклад, чи створили вони умови для прийому хворих та чи хоча б половина рецептів виписується після безпосереднього огляду пацієнта. «Сьогодні можна зареєструвати юридичну особу, яка пропонує послуги виключно онлайн, — зазначив Л. Янковський. — Такі компанії не надають медичну допомогу, а лише пропонують комерційне виписування рецептів». Президент NRL розглядає проєкт лише як відправну точку для обговорення, оскільки його положення «не тільки несумісні з актами вищого порядку, але й шкідливі». Це ускладнить і без того дуже обмежений доступ до лікарів-спеціалістів, вважає він. Очільник NRL також не підтримує ще одну ідею міністерства — обмеження кількості виписаних рецептів лімітом, запровадженим в ІТ-системі. На його думку, це не вирішить проблеми: онлайн-оператори просто наймуть більше лікарів».

Якщо пацієнт може отримати рецепт, просто заплативши певну суму (за даними DGP у березні 2023 р. послуга коштувала в середньому 60 злотих (538 грн), а лікарняний — 120 злотих (1074 грн)), то лише за 1 добу він може отримати десятки таких рецептів. Це небезпечно із зрозумілих причин, крім цього, у країні діє «фармацевтична мафія», що скуповує та вивозить порівняно дешеві ліки за кордон.

У Польщі, де візиту до сімейного лікаря часто доводиться чекати тижнями й місяцями, а до спеціалістів — роками, рецептомат відіграє важливу соціальну роль, зазначив в інтерв’ю «Rynek Zdrowia» лікар, ексзаступник міністра охорони здоров’я Польщі Кшиштоф Ланда (Krzysztof Łanda). «Я вважаю, що є багато лікарів, які не збирають стільки інформації у своїх кабінетах під час безпосереднього відвідування пацієнта, скільки дає анкета рецептомату, — пояснив він. — Це означає, що вони виписують рецепти за умов більшої невизначеності, ніж лікар, який виписує рецепт через портал». Як підкреслив К. Ланда, рецепт у будь-якому випадку видає лікар, і це його рішення, його дія та його відповідальність. Відповідні платформи повинні бути стандартизовані, мають бути прийняті правила, що забезпечують безпеку та ефективність. Звичайно, асортимент ліків, які можна виписувати на цифрових майданчиках, має бути добре продуманим та обмеженим. До того ж місцеві асоціації лікарів повинні регулярно перевіряти статистику виписування рецептів.

За матеріалами www.legislacja.rcl.gov.pl; www.rp.pl; www.serwisy.gazetaprawna.pl; www.rynekzdrowia.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті