Схвалено новий препарат проти синдрому «сухого ока»

30 Травня 2023 3:24 Поділитися

Управлінням з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug AdministrationFDA) схвалено препарат для боротьби з надмірним випаровуванням сліз, пов’язаним із синдромом «сухого ока».

Надмірне випаровування сліз, яке уражує 86% осіб із синдромом «сухого ока», з часом пошкоджує поверхню ока через запалення та посилене висихання поверхні. Розвиток і прогресування синдрому «сухого ока» часто пов’язані з дисфункцією мейбомієвих залоз, які виробляють жир, що запобігає надто швидкому випаровуванню сліз.

Препарат Мiebo (перфторгексилоктан) спрямований на боротьбу з надмірним випаровуванням сліз шляхом утворення моношару на слізній плівці. Згідно з даними компанії Bausch+Lomb, яка розробила препарат разом зі своїм німецьким партнером Novaliq GmbH, Мiebo є єдиним схваленим FDA лікарським засобом, спрямованим на запобігання надмірному випаровуванню сліз.

Проведено 2 рандомізовані клінічні дослідження, у яких пацієнти отримували Мiebo 4 рази на добу протягом 2 міс. У випробуваннях взяли участь понад 1,2 тис. пацієнтів із синдромом «сухого ока» в анамнезі та ознаками дисфункції мейбомієвих залоз. Учасникам випадковим чином вводили Мiebo або 0,6% розчин гіпотонічного фізіологічного розчину — плацебо.

Пацієнти, які отримували Мiebo, відчули статистично значуще зниження сухості очей вже на 15-й день і після завершення дослідження.

У дослідженнях найпоширенішими побічними ефектами Мiebo були розмитість зору та почервоніння очей, обидва вплинули на 3% учасників.

У 2019 р. Bausch+Lomb отримала ексклюзивну ліцензію на комерціалізацію та розробку препарату в США та Канаді. Очікується, що препарат стане комерційно доступним у другій половині цього року, повідомляє компанія.

За матеріалами www.fda.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті