Донорство крові має бути регулярним, а використання такого цінного ресурсу — раціональним

14 Червня 2023 4:21 Поділитися

Переливання крові щорічно рятує мільйони життів у всьому світі. Кров та її продукти використовуються у лікуванні дискразій крові, хірургічних операціях, при акушерських ускладненнях, а також як доповнення до лікування різних захворювань. Переливання також допомагає підвищувати якість і збільшувати тривалість життя пацієнтів із загрозливими для життя станами, деякі з яких потребують регулярних переливань крові протягом усього життя.

14 червня відзначається Всесвітній день донора крові (World Blood Donor Day). Цьогоріч він проходить під гаслом «Здай кров, дай плазму, ділися життям, ділися частіше». Він підкреслює важливість регулярної добровільної здачі крові або плазми для створення постійного запасу крові та продуктів крові, які можуть бути завжди доступними, щоб усі пацієнти, які цього потребують, могли отримати своєчасну допомогу та лікування. Цей слоган також закликає працівників охорони здоров’я раціонально використовувати дорогоцінний ресурс. Завдяки розділенню крові на численні компоненти (плазму, еритроцити, тромбоцити) їх можна використовувати індивідуально, надаючи той компонент крові, який потрібен конкретному пацієнту.

Донація крові та її компонентів в умовах повномасштабної війни є тим внеском, який майже кожен українець може зробити у спільну справу перемоги та порятунку життя як військових, так і цивільних. Донором може стати будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених МОЗ України. Іноземець чи особа без громадянства, що має право на постійне проживання на території України, теж може стати донором. Взяття крові та (або) її компонентів дозволяється лише за умови, що здоров’ю донора не буде заподіяно шкоди.

Донація — відповідальна процедура. Тож варто дотримуватися певних правил підготовки. За 3 дні до здавання крові слід відмовитися від прийому анальгетиків і ацетилсаліцилової кислоти, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують згортання крові), не вживати алкоголь за 48 год, виключити з раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу, соління. У день донації слід добре виспатися та з’їсти легкий сніданок. Якщо відчувається нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість) — слід відмовитися від процедури. Під час огляду лікарем відверто відповідайте на запитання і не приховуйте інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання. Упродовж дня після донації бажано уникати інтенсивних фізичних навантажень та керування автомобілем.

В організмі дорослої людини кров займає близько 7% від маси тіла: якщо маса тіла донора становить 80 кг, мова йде про 5,5 л. При цьому під час донації за один раз забирають до 450 мл крові. Тож це не шкодить здоров’ю донора. Як правило, об’єм крові (плазми) відновлюється протягом 24–48 год. У здорових дорослих після донорства еритроцити відновлюються через 3–4 тиж.

Чоловіки можуть здавати кров не більше 5 разів на рік, жінки — не більше 4 разів на рік. Після 5 регулярних донацій рекомендовано зробити перерву не менше 3 міс.

Потреба в крові як рідкісних, так і поширених груп, є завжди. Якщо ви здаєте кров не конкретному реципієнту, то вона надходить у загальний банк крові. Там вона зберігатиметься до того моменту, поки не виникне термінова потреба у переливанні крові. Чим поширеніша група крові — тим більше її потрібно.

Щоб стати донором, зателефонуйте до центру крові свого міста і запишіться на певний день і час.

За матеріалами www.who.int, www.phc.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті