Канабіс: потужний лікарський засіб чи звичайний наркотик?

Канабіс — це загальний термін, який використовується для позначення кількох психоактивних препаратів рослин роду Коноплі (Cannabis). У 2017 р. Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що канабіноїди є ефективним засобом у лікуванні цілої низки захворювань і розладів. В Україні ж тема легалізації канабісу в останні роки викликає шквал суперечок як з боку громадськості, так і наукових кіл.

Які речовини зумовлюють дію канабісу?

Загалом у канабісі виділяють близько 550 активних біо­логічних речовин, а саме: близько 115 фітоканабіноїдів, 120 терпенів, флавоної­дів та амінокислот.

∆-9-тетрагідроканабінол (ТГК) є головним психоактивним компонентом канабісу, що чинить протизапальну, нейропротекторну, анальгезивну, протиблювотну, протионкологічну дію, а також стимулює апетит. Однак при цьому ТГК є інтоксикаційним агентом та викликає такі негативні побічні ефекти, як тривогу, панічні атаки, прискорення серцевого ритму, гіперемезис, ризик розвитку звикання тощо.

Канабідіол (КБД) — це непсихоактивна речовина, що виявлена в коноплі серед інших канабіноїдів. На відміну від ТГК, КБД не викликає ейфоричних ефектів або зміни стану свідомості. Встановлено, що канабідіол взаємодіє з ендоканабіноїдною системою, яка впливає на весь організм людини. Серед багатьох інших він має протиблювотні, протисудомні, антипсихотичні та анальгезивні властивості.

Терпени — одні з ключових хімічних сполук, які містяться в канабісі та інших рослинах. Вони можуть взаємодіяти з ТГК і КБД, зумовлюючи ефект синергії, внаслідок чого здатні змінювати дію канабіноїдів, що призводить до поліпшення ефективності медичного канабісу. Терпени можуть мати різні терапевтичні властивості: мірцен — протизапальні та анальгезивні, ліналоол — седативні, заспокійливі та розслаблювальні, лімонен — протизапальні та допомагає підвищенню настрою.

Враховуючи вплив терпенів, деякі лікарі вважають, що конкретні комбінації терпенів та канабіноїдів можуть мати більші терапевтичні переваги, ніж використання окремих сполук. Однак більше досліджень необхідно провести для кращого розуміння ролі терпенів та їх впливу на ефективність медичного канабісу (Raz N. et.al, 2023).

Механізми дії медичного канабісу

Взаємодія канабісу з ендоканабіноїдною системою організму є ключовим фактором, що визначає його медичні властивості. Ендоканабіноїдна система (ЕКС) складається з набору рецепторів (CB1 та CB2), ендоканабіноїдів (канабіноїдних сполук, які виробляються в організмі) і ферментативних чинників, які контролюють розпад і відновлення ендоканабіноїдів.

Канабіс містить багато фітоканабіноїдів, основними з яких є ТГК і КБД. ТГК взаємодіє з рецепторами CB1 в головному мозку та інших частинах нервової системи, що викликає різноманітні фармакологічні ефекти, такі як зменшення вираженості болю, покращання апетиту та настрою.

КБД, навпаки, не має прямої взаємодії з рецепторами CB1 або CB2, але впливає на ЕКС, підвищуючи рівень ендоканабіноїдів шляхом гальмування їх розпаду. Крім того, КБД впливає на серотонінові рецептори, зокрема 5-HT1A, що може сприяти зниженню тривожності та покращанню настрою.

Застосування канабісу в медицині

Медичний канабіс використовується у лікуванні різних хвороб та станів (Riboulet-Zemouli and Krawitz, 2022):

  • хронічний біль, зокрема при онкологічних захворюваннях, ревматоїдному артриті, невропатичному болю, хворобі Крона тощо;
  • епілепсія та інші судомні розлади, оскільки канабіс чинить антиконвульсивну дію;
  • депресія, тривожні розлади, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) та інші психічні стани — деякі пацієнти з такими станами повідомляли про зменшення вираженості симптомів при застосуванні медичного канабісу;
  • запалення та імунні розлади: ревматоїдний артрит, хронічні запальні захворювання кишечнику, ВІЛ та інші;
  • хвороби нервової системи: хвороба Паркінсона, множинний склероз, хвороба Альцгеймера тощо.

Форми та способи використання медичного канабісу

Медичний канабіс може бути використаний у різних формах та різними способами, залежно від потреб пацієнта та характеру захворювання. Його можна приймати у формі пероральних препаратів, таких як капсули, олії або розчини для прийому внутрішньо. Ці препарати можуть містити екстракти канабісу з різним вмістом активних сполук, зокрема ТГК та КБД.

Одним із способів використання медичного канабісу є вдихання диму або пару від сушених квіток або витяжок канабісу. Цей спосіб використання може забезпечити швидкий початок дії.

Деякі лікарські препарати на основі канабісу можна застосовувати зовнішньо, наносячи безпосередньо на шкіру. Це можуть бути креми, мазі, гелі та олії, які можуть бути використані для зменшення вираженості болю, запалення та інших проблем з боку шкіри.

Негативні аспекти використання канабісу

Хоча медичний канабіс має певні потенційні переваги, важливо також враховувати ризики та обмеження щодо його використання. ВООЗ виділяє наступні ризики.

Канабіс може призводити до розвитку психологічної та фізичної залежності. При тривалому та надмірному вживанні канабісу можуть виникнути симптоми відміни, такі як роздратування, тривога, проблеми зі сном та апетитом.

Вживання канабісу підвищує ризик розвитку психічних порушень, зокрема психозів, таких як шизофренія. Особливо вразливі до цих ризиків особи з психічними розладами в анамнезі або генетичною схильністю до їх розвитку.

Канабіс може взаємодіяти з іншими ліками, зокрема з психоактивними та седативними препаратами, а також засобами, що впливають на функцію печінки. Це може вплинути на ефективність та безпеку лікування і потребує обережності та нагляду з боку медичного фахівця.

Вживання канабісу, особливо у підлітковому віці, може чинити негативний вплив на розвиток головного мозку та функції пам’яті, навчання та когнітивні навички. Відомо, що канабіс впливає на молоді мозкові структури, які ще не повністю сформувалися.

Коноплі погіршують когнітивний розвиток (здатність до навчання), у тому числі асоціативні процеси. Часто порушується вільне згадування раніше вивчених предметів, коли канабіс вживається як під час навчання, так і під час згадування. Погіршується психомоторна робота в широкому спектрі завдань, таких як координація рухів та розподіл уваги. Існує підвищений ризик дорожньо-транспортних пригод серед осіб, які керують транспортними засобами у стані наркотичного сп’яніння.

Вживання канабісу може чинити негативний вплив на фізичне здоров’я. Інгаляція диму канабісу може зумовити подразнення дихальних шляхів, кашель та інші проблеми з легенями. Внаслідок тривалого куріння конопель пошкоджується епітелій дихальних шляхів, порушується захист легень від інфекцій, підвищується ризик запалення легень та розвитку бронхітів. Крім того, канабіс може підвищувати ризик розвитку серцевих проблем, таких як тахі­кардія та підвищений артеріальний тиск.

Вживання канабісу у період вагітності пов’язане з порушенням внутрішньоутробного розвитку, що призводить до зменшення маси тіла дитини при народженні. Також може зростати постнатальний ризик розвитку рідкісних форм раку.

Існують і соціальні наслідки вживання канабісу. Наприклад, соціальна ізоляція, відсторонення від сім’ї, друзів та спільноти. Вживання канабісу може впливати на стосунки з близькими, робочі відносини та інші соціальні зв’язки. Окрім цього, під впливом канабісу люди можуть приймати небезпечні рішення, зокрема керування автомобілем під впливом наркотиків.

Легалізація медичного канабісу у світі

У 2013 р. Уругвай став першою країною, яка легалізувала вирощування, продаж та вживання канабісу на націо­нальному рівні. В країні існує система державного контролю над вирощуванням та розподілом канабісу.

У 2018 р. Канада легалізувала рекреаційне вживання канабісу на національному рівні. У країні дозволяється продаж, вирощування та вживання канабісу для рекреаційних та медичних цілей з деякими обмеженнями.

Стан легалізації канабісу у США різний залежно від штату. На рівні окремих штатів канабіс може бути легалізований для рекреаційного вживання та медичних цілей. На федеральному рівні канабіс продовжує бути класифікований як заборонена речовина.

Наразі тема легалізації канабісу в Україні, наче замкнене коло: для легалізації потрібно більше наукових досліджень з приводу ефективності препаратів на основі канабісу. Однак науковці не мають змоги проводити такі дослідження через відсутність його легалізації.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами http://www.who.int, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, http://www.nhs.uk, http://www.nccih.nih.gov, http://www.mayoclinic.org
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті