Білий вбивця: чи справді так необхідно зменшити споживання цукру?

19 Червня 2023 3:52 Поділитися

Відомо, що сіль часто називають «білою смертю» через її вплив на розвиток артеріальної гіпертензії. Та чи можна так назвати цукор?

Дослідники з Китаю та США зібрали 8,6 тис. наукових досліджень щодо впливу цукру на здоров’я. У результаті складено список найпоширеніших проблем зі здоров’ям, таких як хвороби серця, цукровий діабет, ожиріння, високий артеріальний тиск, інфаркт, високий рівень холестерину, рак і депресія. Учені розглянули дослідження, які оцінювали вплив споживання вільного цукру (наприклад столовий цукор, мед або кленовий сироп). Цукор, що міститься у фруктах і овочах, не є вільним цукром.

За дієтичними рекомендаціями США, нормою споживання цукру є не більше 10% добових калорій, що становить близько 200 ккал або 12 чайних ложок цукру. Центри з контролю та профілактики захворювань в США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) повідомляють, що в середньому людина споживає 17 чайних ложок цукру на день, причому найбільшими джерелами є солодкі напої, десерти та закуски.

Новий аналіз також виявив зв’язок між споживанням солодких напоїв та іншими характеристиками дієти та способу життя, які можуть зумовлювати проблеми зі здоров’ям.

Люди, які частіше вживали підсолоджені напої, швидше за все, споживали більше жирів, вуглеводів і натрію та менше фруктів, клітковини, молочних і цільнозернових продуктів. Ця модель харчування також пов’язана з більш частим курінням і вживанням алкоголю, нижчим рівнем фізичної активності та більшою кількістю часу, проведеного за переглядом телевізора. Таким чином, роль цих додаткових факторів слід брати до уваги, пояснюючи зв’язок між споживанням цукру та розвитком хвороб.

Автори зазначили, що рекомендації стосовно обмеження споживання цукру діють у всьому світі. Проте для зміни моделей споживання цукру, особливо серед дітей і підлітків, терміново необхідне поєднання освіти в галузі охорони здоров’я та політики в усьому світі.

За матеріалами www.bmj.com та www.cdc.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті