Використання мобільного телефону пов’язане з артеріальною гіпертензією?

20 Червня 2023 12:01 Поділитися

Використання різних ґаджетів стало для нас буденністю. Але що ми знаємо про речі, без яких не можемо тепер уявити своє життя?

Дослідники з Китаю оцінили дані про 212 тис. осіб середнім віком 54 роки без історії артеріальної гіпертензії. Інформацію про використання мобільного телефону для здійснення та отримання дзвінків було зібрано за допомогою анкетування, включаючи питання про роки використання, години на тиждень та використання пристрою гучного зв’язку/динаміка.

88% учасників використовували мобільний телефон принаймні раз на тиждень. Під час медіанного спостереження протягом 12 років у 7% учасників розвинулася артеріальна гіпертензія.

Після поправки на численні змішані фактори користувачі мобільних телефонів мали на 7% вищий ризик розвитку гіпертензії порівняно з тими, хто не користувався.

Порівняно зі спілкуванням по телефону менше 5 хв на тиждень, спілкування більше 30 хв супроводжувалося вищим ризиком розвитку гіпертензії на 12%, а більше 6 год — на 25%.

Гіпотезою таких результатів є радіочастотна теорія, яка свідчить про те, що мобільні телефони випромінюють низькі рівні радіочастотної енергії, що пов’язано з підвищенням артеріального тиску після короткочасного опромінення.

Дослідники, однак, попереджають, що результати є суто гіпотетичними і потребують підтвердження.

Обмеженням цього дослідження є те, що досліджувана популяція складається переважно з дорослих осіб європеоїдної раси середнього та похилого віку. Також обмеження полягає в тому, що інформація про використання телефону оцінювалася один раз на початковому етапі, і використання могло змінитися з часом.

За матеріалами www.academic.oup.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*