Дефіцит вітаміну D викликає ожиріння?

22 Червня 2023 1:11 Поділитися

Загальновідомо, що вітамін D необхідний для здоров’я кісток, а також для збалансування мінералів кальцію та фосфору, але яка його роль у контролі маси тіла? Близько 80–90% вітаміну D в організмі походить від синтезу шкірою холекальциферолу через ультрафіолетове випромінювання від сонця.

Недавнє дослідження показало, що в осіб з ожирінням рівень вітаміну D у крові нижчий, ніж у людей зі здоровою масою тіла. Цей зв’язок ожиріння з низьким рівнем вітаміну D призвів до багатьох спекуляцій щодо того, низький рівень вітаміну D викликає ожиріння чи ожиріння викликає низький рівень вітаміну D.  Інтерес до цієї теми зумовлений тим, що якщо дефіцит вітаміну D спричиняє ожиріння, можливо, лікування може бути таким простим, як надання добавок вітаміну D для посилення зменшення маси тіла.

На сьогодні існує висока поширеність дефіциту вітаміну D при ожирінні. Низький рівень вітаміну D не можна виключати як причину ожиріння, оскільки дослідження показали деякі цікаві відкриття щодо рецепторів вітаміну D у жировій тканині. Дефіцит вітаміну D при ожирінні, здається, не впливає на кісткову масу, але може чинити шкідливий вплив на інші системи органів.

Деякі дослідження свідчать, що підвищений рівень паратгормону через дефіцит вітаміну D сприяє ліпогенезу завдяки більшому надходженню кальцію в жирові клітини. Ці дослідження є багатообіцяючими, але необхідні проспективні рандомізовані дослідження, щоб визначити, чи є добавки вітаміну D варіантом лікування для запобігання ожирінню.  Поки що добавки вітаміну D показують суперечливі результати.

Тим часом увага ЗМІ залишається зосередженою на можливому лікуванні та профілактиці ожиріння за допомогою «потужного та універсального» вітаміну D, навіть незважаючи на мізерні докази його дії.

За матеріалами bmjopen.bmj.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті