Наскільки токсичні косметичні засоби?

16 Червня 2023 1:25 Поділитися

Косметика з позначками «еко» набуває все більшої популярності. Та чи справді вона екологічна?

Дослідники зі США та Канади обрали 231 косметичний продукт у таких роздрібних торгових мережах, як Ulta Beauty, Sephora, Target і Bed Bath & Beyond, та перевірили їх на вміст фтору.

Автори виявили, що деякі категорії косметики, як правило, містять більш високу концентрацію фтору. Високий рівень фтору виявлено в продуктах, які зазвичай рекламуються як «стійкі» до води та масел або «довготривалі», включно з тональними кремами, рідкими помадами та водостійкими тушами для вій.

Коли вони додатково проаналізували ще 29 продуктів, щоб визначити, які типи хімічних речовин містяться в них, то виявили, що кожен косметичний продукт містить принаймні 4 пер- та поліфторалкільні речовини (ПФАР). Багато з цих хімічних речовин відсутні на етикетках продуктів, що ускладнювало свідоме уникнення їх споживачами.

Серед виявлених речовин ПФАР були деякі, які розщеплюються на інші хімічні речовини, токсичні для навколишнього середовища.

ПФАР додають, щоб змінити властивості поверхонь, зробити їх антипригарними або стійкими до перебування у воді чи олії. Але косметика з вмістом таких речовин викликає занепокоєння, адже вона контактує безпосередньо зі шкірою та обличчям щодня.

Центри з контролю та профілактики захворювань у США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC) стверджують, що деякі з потенційних наслідків впливу ПФАР на здоров’я включають підвищення рівня холестерину, ризику розвитку раку нирки і яєчка, а також розвитку цукрового діабету, ожиріння, зниження відповіді на вакцини у дітей та вищий ризик розвитку підвищення артеріального тиску або прееклампсії у вагітних.

Люди також можуть піддаватися впливу ПФАР через споживання забрудненої їжі чи води, а також через упаковки для харчових продуктів.

Хоча важко повністю уникнути ПФАР, CDC пропонує знизити рівень їх впливу, уникаючи забрудненої води та їжі.

За матеріалами pubs.acs.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті