Токсичні хімічні речовини, які ми споживаємо, не підозрюючи про це

27 Червня 2023 1:40 Поділитися

Незважаючи на те що багато промислових хімікатів і токсинів визначаються як канцерогени та регулюються, їх все ще продовжують вільно використовувати.

Мікропластик — невеликі фрагменти або частинки розпаду пластику або мікрогранул із побутових засобів чи засобів особистої гігієни, розміром менше 5 мм у довжину.

Пластикове сміття накопичується в загрозливих і руйнівних масштабах — за оцінками, до 2050 р. в океанах буде більше пластику, ніж риби. Нещодавнє дослідження показало, що мікропластик міститься у крові у більшості із 22 здорових учасників.

Вплив пластику зумовлює утворення пухлин, а дослідження in vitro продемонстрували токсичність мікропластику на клітинному рівні. Однак невідомо, чи пластик сам по собі є токсичним, чи він просто служить носієм для біонакопичення інших токсинів навколишнього середовища.

Поки заборони щодо використання пластику не введені, рекомендується надавати перевагу багаторазовим пакетам, а також листовому чаю чи паперовим чайним пакетикам, на противагу сітчастим альтернативам.

Фталати — хімічні речовини для забезпечення міцності та м’якості пластику. Їх зазвичай можна знайти в таких предметах домашнього вжитку, як вініл, а також ароматизатори, освіжувачі повітря та парфуми.

Фталати порушують роботу гормонів, дію яких пов’язують із порушенням статевого розвитку та розвитку головного мозку у дітей, а також зі зниженням рівня тестостерону у чоловіків. Вважається, що вплив відбувається через вдихання, ковтання та контакт зі шкірою; однак дослідження натще показують, що більшість впливу, ймовірно, пов’язана з їжею.

Щоб уникнути впливу фталатів, рекомендації передбачають виключення використання полівінілхлоридного пластику (зокрема контейнерів для харчових продуктів, поліетиленової упаковки та дитячих іграшок), який можна ідентифікувати за кодом утилізації номер 3, а також освіжувачів повітря та продуктів з ароматизаторами.

Бісфенол А (BPA) — добавка, яка використовується для виготовлення прозорих і твердих полікарбонатних пластмас, а також епоксидного та термопаперу. BPA пов’язаний із серцево-судинними захворюваннями, ожирінням і статевою дисфункцією у чоловіків.

Рекомендується уникати полікарбонатного пластику (код переробки номер 7), а також термопаперу, такого як квитки та чеки. Їжу та напої слід зберігати у скляному або з нержавіючої сталі посуді. Якщо необхідно використовувати пластик, обирайте його без полікарбонату та полівінілхлориду, а їжу та напої ніколи не можна розігрівати в пластикових контейнерах чи упаковці. В ідеалі слід уникати консервованих продуктів, особливо консервованого тунця.

Поліхлоровані біфеніли (ПХБ) є переважно побічними продуктами промислової практики; вони вивільняються після спалювання сміття та пожеж. Найкращим способом уникнення їх впливу є обмеження споживання м’яса, риби та молочних продуктів. Дослідження показали, що вирощений на фермах лосось, ймовірно, є найбільш забрудненим ПХБ джерелом білка в раціоні США.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті