Дефіцит заліза підвищує ризик розвитку серцевих захворювань?

27 Червня 2023 12:50 Поділитися

Залізо відіграє важливу роль у нашому організмі як важлива частина гемоглобіну. З низьким вмістом заліза серце має працювати сильніше, що може призвести до втоми, задишки та підвищеного ризику інфарктів та інсультів.

У новому дослідженні учені спостерігали 12 тис. осіб середнім віком 59 років без серцевих захворювань, щоб побачити, як дефіцит заліза впливає на ризик розвитку серцевих захворювань.

Майже у 66% учасників дослідження відмічали функціональний дефіцит заліза або недостатню кількість заліза. Протягом більше 10 років спостереження померли 2,2 тис. осіб, у тому числі 573 — від серцево-судинних захворювань.

Дослідники виявили, що в осіб із функціональним дефіцитом заліза виявлено на 24% вищий ризик розвитку ішемічної хвороби серця. У них також відмічено на 26% вищий ризик померти від серцевого нападу або інших серцево-судинних захворювань, вони на 12% частіше помирали від інших причин. Дослідники не виявили зв’язку між функціональним дефіцитом заліза та інсультом.

Автори дослідження підрахували, що функціональний дефіцит заліза серед дорослих пояснює 5,4% усіх випадків смерті, 11,7% випадків смерті від серцево-судинних захворювань і 10,7% нових випадків ішемічної хвороби серця.

Надмірна кількість заліза може призвести до нудоти, блювання та, у тяжких випадках, внутрішньої кровотечі та відмови органів. Здорова дієта, яка включає широкий спектр продуктів, багатих залізом, таких як яловичина, мідії, устриці, птиця, риба, бобові та листова зелень, зазвичай дає достатньо заліза без потреби в добавках.

За матеріалами pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті