FDA схвалено першу генну терапію міодистрофії Дюшенна

23 Червня 2023 9:48 Поділитися

22 червня Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) надало компанії Sarepta Therapeutics, Inc. прискорений дозвіл на маркетинг Elevidys, першої генної терапії дітей віком 4–5 років з м’язовою дистрофією Дюшенна (МДД) із підтвердженою мутацією в гені МДД. Це показання схвалено на основі експресії мікродистрофіну Elevidys, що виявлено у пацієнтів, які отримували даний препарат, повідомила компанія. Продовження схвалення залежатиме від перевірки клінічної користі в підтверджувальних дослідженнях. Ця генна терапія протипоказана пацієнтам із будь-якою делецією в екзоні 8 та/або екзоні 9 гена МДД.

МДД — це рідкісне та серйозне генетичне захворювання, яке з часом погіршується, що призводить до слабкості м’язів. Симптоми м’язової слабкості, пов’язані з МДД, зазвичай починаються в дитинстві, часто у віці 3–6 років. МДД переважно уражує чоловіків і в окремих випадках може уражувати жінок. Приблизно в одного із кожних 3300 хлопчиків відмічають цей розлад. У міру прогресування хвороби можуть виникнути небезпечні для життя серцеві та дихальні проблеми. Хоча тяжкість захворювання та очікувана тривалість життя відрізняються, пацієнти часто помирають від хвороби у віці 20–30 років через серцеву та/або дихальну недостатність. Більшість сучасних підходів до лікування спрямовані на усунення симптомів захворювання, але не на його основну генетичну причину. Лікування включає кортикостероїдні препарати для уповільнення прогресування м’язової слабкості, програми вправ, а також використання такого обладнання, як брекети або інвалідний візок, оскільки ходьба стає важчою. Антисмислові олігонуклеотиди надають інформацію для синтезу білка, який порушений внаслідок пропуску екзонів у гені дистрофіну, але вони можуть впливати лише на меншість генних мутацій і потребують повторного введення.

У той же час рекомбінантна генна терапія призначена для доставки в організм гена, який призводить до виробництва мікродистрофіну Elevidys укороченого (138 кДа), порівняно з дистрофіном (427 кДа), білка, який містить вибрані домени дистрофіну. Препарат вводять одноразово внутрішньовенно.

Elevidys отримав дозвіл на маркетинг через шлях прискореного схвалення, згідно з яким FDA розглядає ліки для застосування при серйозних або небезпечних для життя захворюваннях, якщо існує незадоволена медична потреба та показано, що препарат чинить вплив на сурогатну кінцеву точку, яка з достатньою ймовірністю може передбачити користь для пацієнтів або вплив на клінічну кінцеву точку, яку можна оцінити раніше, ніж інвалідність або смертність.

Прискорене схвалення генної терапії ґрунтувалося на даних рандомізованого клінічного дослідження, яке встановило, що вона підвищила експресію білка мікродистрофіну Elevidys, що виявлено в осіб віком 4–5 років із МДД. FDA дійшло висновку, що експресія мікродистрофіну Elevidys з розумною вірогідністю прогнозує клінічну користь у осіб віком 4–5 років із МДД, які не мають значних попередніх титрів антитіл проти вектора AAV rh74.

Ухвалюючи це рішення, FDA врахувало потенційні ризики, пов’язані з препаратом, небезпечний для життя та виснажливий характер захворювань.

За матеріалами www.fda.gov; sarepta.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті