Доступні ліки–2023: з 1 липня препарати відпускатимуться за е-рецептами, окрім територій, розташованих в зоні бойових дій

23 Червня 2023 10:53 Поділитися

МОЗ України нагадує, що Урядом ухвалено постанову № 583, згідно з якою з 1 липня препарати за програмою «Доступні ліки» відпускатимуться виключно за електронними (е-)рецептами. Паперовий рецепт продовжить діяти лише на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії, які включені до відповідного переліку, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (Мінреінтеграції).

Разом з тим на всій території України на прохання пацієнта лікар зможе додатково роздрукувати інформаційну довідку, в якій міститиметься інформація про рецепт.

Також МОЗ повідомляє, що з початку 2023 р. препарати за програмою «Доступні ліки» за е-рецептом отримали вже більш ніж 1,5 млн українців. Водночас з березня 2022 до червня 2023 р. погашено 14 млн е-рецептів за цією програмою.

Лише за останні 30 днів понад 50 тис. пацієнтів вперше отримали е-рецепт за програмою «Доступні ліки».

Постановою № 583 також передбачено, що аптеки, які розташовані на тимчасово окупованих, прифронтових територіях і територіях, де ведуться активні бойові дії, зобов’язуватимуться подавати до Національної служби здоров’я України (НСЗУ) звіт за паперовими рецептами протягом 10 календарних днів наступного звітного періоду, дотримуючись звітних періодів, затверджених постановою КМУ від 27.02.2019 р. № 136 «Деякі питання щодо договорів про реімбурсацію».

У грудні аптека зобов’язуватиметься подати НСЗУ звіт за паперовими рецептами:

  • до 10 грудня включно — про ліки, відпущені в попередній звітний період;
  • до 25 грудня включно — про ліки, відпущені в період з 1 до 19 грудня.

При цьому у разі подачі звіту за паперовими рецептами після закінчення вказаних вище строків відшкодування вартості ліків не здійснюватиметься!

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті