Завершується карантин, що з ПДВ на «ковідні» товари? — застереження Асоціації AMOMD®

23 Червня 2023 5:24 Поділитися

Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»® AMOMD® (далі — Асоціація) звертає увагу, що Урядом дію карантину та всіх заходів, спрямованих проти COVID-19, продовжено до 30.06.2023 р. Відтак для членів Асоціації, які є операторами ринку, зокрема, медичних виробів, дезінфекційних засобів та засобів індивідуального захисту, постає питання податкових наслідків через завершення карантину.

Так, за даними моніторингу Асоціації, тенденції до пролонгації карантину немає, а навпаки — вживаються заключні правові заходи до його завершення.

Далі у хронологічному порядку основні факти:

  1. 5 травня гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреїсус оголосив про завершення надзвичайної ситуації щодо COVID-19.
  2. 14 червня у Верховній Раді України зареєстровано урядовий проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України, пов’язаних із завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (реєстраційний № 9385).
  3. 19 червня в Парламенті також зареєстровано урядовий проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України у зв’язку із завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (реєстраційний № 9403).
  4. 20 червня зареєстровано урядовий законопроєкт «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв’язку з завершенням карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (реєстраційний № 9405).
  5. 22 червня опубліковано порядок денний засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на 27 червня 2023 р., серед питань для обговорення під час засідання є законопроєкт № 9405.

З нормативної точки зору, слід зазначити, що правові основи оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) встановлено розділом V та підрозділом 2 розділу XX Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

Відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, від оподаткування ПДВ звільняються операції з:

  ввезення на митну територію України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України;

  постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено постановою КМУ від 20 березня 2020 р. № 224 (далі — Перелік № 224).

У разі здійснення операцій, звільнених відповідно до пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу, положення пункту 198.5 статті 198 розділу V Кодексу та положення статті 199 розділу V Кодексу не застосовуються щодо таких операцій.

Постанова №  224 та затверджений нею Перелік № 224 є ключовими нормативно-правовими актами, що визначають перелік товарів, на які поширюються преференції з ПДВ. Від листопада 2022 р. до цього акта не вносилося жодних оновлень та змін, які стосуються лікарських засобів, медичних виробів, дезінфекційних засобів та засобів індивідуального захисту.

Водночас у перелік № 224 в період жорстких відключень світла додавалися товари, необхідні для підтримки діяльності енергосистеми, тому вони, швидше за все, будуть викладені в окремому переліку. Разом з тим, на думку Асоціації, ймовірність того, що переліки із медичними виробами будуть скасовані або позбавлені юридичної сили через завершення карантину, — дуже висока.

Режим звільнення від оподаткування ПДВ, встановлений пунктом 71 підрозділу 2 розділу ХХ Кодексу для операцій з постачання на митній території України товарів, застосовується виключно до тих товарів, назви яких зазначені в Переліку № 224. Коди УКТ ЗЕД наводяться в Переліку № 224 довідково.

З питання класифікації товарів та встановлення відповідності товарів, зазначених у зверненні, назвам товарів, включених до Переліку № 224, Державна податкова служба України рекомендує звертатися до Торгово-промислової палати України.

Якщо товари не включені до Переліку № 224 або не відповідають назвам та вимогам, встановленим Переліком № 224, операції з постачання таких товарів оподатковуються ПДВ за загальними правилами.

Режим звільнення від оподаткування ПДВ поширюється на операції з постачання тих чи інших товарів чи надання тих чи інших послуг, а не на окремих платників податків. Зважаючи на це, платники податків не мають права ні відмовитися, ні зупинити використання такого режиму звільнення на один чи декілька звітних періодів, якщо дію пільги прямо не зупинено чи не обмежено відповідними нормами Кодексу.

Це правило повною мірою застосовується і до пільги з оподаткування товарів з Переліку № 224, режим звільнення від оподаткування яких діятиме до закінчення останнього календарного дня місяця, в якому завершиться дія карантину або до моменту виключення таких товарів з Переліку № 224.

Разом з тим за 8 днів до завершення карантину Асоціація констатує, що регулятором поки не забезпечено умови для єдиного розуміння операторами ринку такої трансформації податкового законодавства і того, як і яку саме ставку ПДВ застосовувати з 01.07.2023 р.

Окремою складовою цього питання є знаходження в обігу медичних виробів, які були введені в обіг на території України без дотримання вимог профільних технічних регламентів на підставі циркулярного листа МОЗ по відступам у маркуванні від 25.02.2022 р. № 24-04/5396/2-22. При цьому дія зазначеного листа була скасована новим листом МОЗ від 9 серпня 2022 р. у зв’язку із налагодженням процесів оцінки відповідності. Так, медичні вироби, активні медичні вироби, які імплантують, та медичні вироби для діагностики in vitro, які були введенні в обіг у спосіб, зазначений у листі, дозволено надавати на ринку до закінчення строку їх придатності. Проте питання оподаткування ПДВ цих виробів потребує окремого роз’яснення.

Подібна ситуація також стосується дезінфекційних засобів та засобів індивідуального захисту.

З метою уникнення податкового та митного колапсу з 1 липня 2023 р. та унеможливлення порушення законодавства суб’єктами господарювання Асоціація AMOMD® закликає регуляторів та законотворців забезпечити своєчасне інформування операторів ринку та надання чітких роз’яснень щодо трансформації податкового законодавства через завершення карантину.

Пресслужба Асоціації AMOMD®

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті