Людина перш за все: міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками

26 Червня 2023 3:13 Поділитися

Зловживання наркотичними речовинами є складною проблемою світового масштабу, яка стосується мільйонів людей. За рішенням Генеральної асамблеї ООН від 7 грудня 1987 р. (резолюція №42/112) започатковано традицію відзначати Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом 26 червня щороку на знак вияву рішучості нарощування зусиль та міжнародного співробітництва з метою створення суспільства, вільного від зловживання наркотиками. Тема цього року — «Людина перш за все: зупинити стигму та дискримінацію, посилити профілактику» (People first: stop stigma and discrimination, strengthen prevention). Така назва покликана привернути увагу до того, що люди, які вживають наркотики, часто стикаються зі стигмою та дискримінацією, що може викликати ще більші ускладнення фізичного та психічного здоров’я, заважати звертатися за допомогою.

Антоніу Гутерреш (António Guterres), генеральний секретар ООН, у своєму зверненні з нагоди Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом зазначив: «Десятки мільйонів людей страждають від розладів, пов’язаних зі вживанням наркотиків. Лікування проходять менше п’ятої частини. Споживачі наркотичних засобів стають подвійними жертвами: по-перше, через шкідливий вплив самих наркотиків, а по-друге, через стигматизацію та дискримінацію, з якими вони стикаються. Люди, які вживають наркотики, часто можуть стикатися зі значними перешкодами для отримання медичної допомоги, а також медичних послуг, зокрема пов’язаних з інфекційними захворюваннями, такими як ВІЛ/СНІД, гепатит. Тим часом наркоторговці продовжують полювати на споживачів, швидко нарощуючи виробництво небезпечних синтетичних наркотиків, які викликають сильну залежність. Цьогоріч Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом зосереджується на необхідності поставити людей на перше місце, покінчивши зі стигмою та дискримінацією та посиливши зусилля у сфері профілактики. Це означає наголошувати на реабілітації, а не на покаранні. Перш за все, це залежатиме від політичного лідерства. Коли я був прем’єр-міністром Португалії, ми запровадили некримінальні заходи проти зберігання наркотиків для особистого вживання, одночасно розправляючись із наркоторговцями та перерозподіляючи ресурси на профілактику, лікування та заходи, спрямовані на зменшення шкоди. У результаті показники споживання наркотиків і пов’язаних із цим інфекційних захворювань різко знизилися, більше наркотиків було вилучено поліцією та митницею, і, що найважливіше, врятовано життя багатьох людей. Сьогодні Португалія має один із найнижчих у Європі показників передозування та смертності від вживання наркотиків. Як глобальна спільнота давайте продовжувати нашу роботу, щоб покласти край зловживанню наркотиками, незаконному обігу та стигматизації споживачів наркотиків у всьому світі».

Небезпека зловживання наркотиками

Зловживання наркотиками стосується вживання певних хімічних речовин з метою створення приємного впливу на головний мозок. Наркотики, як правило, є психоактивними препаратами, які вживаються людьми з різних причин, які можуть включати:

  • цікавість і тиск з боку однолітків, особливо серед дітей шкільного віку та молоді;
  • неналежне застосування лікарських засобів, що відпускаються за рецептом: те, що початково було спрямовано на знеболення, може перерости в рекреаційне використання (з метою розваги та відпочинку) та викликати звикання;
  • хімічні речовини можуть використовуватися в рамках певних релігійних практик або ритуалів;
  • рекреаційні цілі;
  • як засіб отримання творчого натхнення;
  • як спосіб блокування/втечі від складних проблем.

Наркотики поділяються на три групи, до яких належать:

  • депресанти — речовини, що викликають пригнічення здібностей головного мозку, наприклад, снодійні (барбітурати) і героїн;
  • стимулятори — речовини, що можуть посилювати певні процеси та активність, викликати прискорене серцебиття, розширення зіниць, підвищення артеріального тиску, нудоту, а також зміну поведінки (збудження та порушення мислення). У тяжких випадках при вживанні кокаїну та амфетамінів може виникати маревний психоз;
  • галюциногени/психоделіки — речовини, вживання яких викликає галюцинації, зміну відчуття світу та себе. Галюциногени можуть викликати спотворене чуттєве сприйняття, марення, параною і навіть депресію. Приклади таких речовин включають екстазі, мескалін і ЛСД.

Історія немедичного споживання наркотичних засобів дуже давня. Відкриття здатності ферментованих фруктів і таких речовин, як опіум, змінювати настрій, призвело до їх широкого використання.

Основною проблемою, яка виникає внаслідок споживання психотропних препаратів, є залежність/примус до вживання навіть незважаючи на погіршення здоров’я, ситуації на роботі чи соціальної активності.

Деякі дослідження свідчать про те, що ризик розвитку залежності у людини частково є генетичним фактором. Також підвищують ризик фактори навколишнього середовища, такі як перебування поруч із залежними людьми.

Залежність може проявлятися фізично, психологічно або фізично і психологічно одночасно. Фізична залежність стає очевидною, коли споживання наркотика зменшується або припиняється і виникає мимовільна хвороба, яка називається абстинентним синдромом. До наркотичних речовин, які можуть викликати фізичну залежність, належать опіати (опій та його похідні), а також депресанти (барбітурати та алкоголь). Психологічна залежність настає тоді, коли споживач покладається на наркотик, щоб викликати відчуття благополуччя. У найбільш інтенсивній формі споживач може ставати одержимим наркотиком і зосереджує практично весь свій інтерес і діяльність на його отриманні та вживанні. Часто залежність виходить з-під контролю, тому що споживачу потрібно все більше і більше, щоб задовольнити потяг. Тому пов’язаним із залежністю є таке явище, як толерантність до наркотичних речовин — поступове зниження ефекту певної дози в міру повторного прийому препарату; для досягнення бажаного ефекту потрібні все вищі дози. Однак варто пам’ятати, що залежність піддається лікуванню.

За матеріалами www.un.org, www.britannica.com, www.nhs.uk

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті