Збільшення маси тіла зумовлює розвиток раку передміхурової залози?

29 Червня 2023 1:30 Поділитися

У США рак передміхурової залози є другим за поширеністю видом онкопатології у чоловіків (після раку шкіри). За оцінками, у 2023 р. буде зареєстровано понад 288 тис. нових випадків, що спричинить майже 35 тис. випадків смерті.

Зважаючи на масштаби цієї проблеми, шведські дослідники проаналізували дані 258 тис. чоловіків, які мали щонайменше 3 вимірювання маси тіла у віці 17–60 років.

Загалом чоловіки, маса тіла яких збільшувалася близько 0,5 кг на рік, мали, порівняно з тими, хто мав стабільну масу тіла, на 10% вищий ризик розвитку раку передміхурової залози протягом життя та на 29% — ризик смерті від нього.

Подальший аналіз показав, що це в основному пов’язано зі значно підвищеним ризиком у чоловіків, маса тіла яких збільшилася у віці 17–29 років.

Інші фактори ризику розвитку раку передміхурової залози, такі як старіння, сімейна історія захворювання та генетичні маркери, не враховувалися у дослідженні.

Наразі точно невідомо, який саме зв’язок між збільшенням маси тіла та ризиком розвитку раку передміхурової залози, але вчені вважають, що запобігання різкому збільшенню маси тіла у молодих чоловіків є обов’язковим для профілактики раку.

За матеріалами emedicine.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті