«Приголомшливе» зменшення маси тіла з тирзепатидом

03 Липня 2023 11:41 Поділитися

Тирзепатид — це новий глюкозозалежний інсулінотропний поліпептид (GIP) і агоніст рецептора глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1), який активує рецептори GIP і GLP-1 відповідно, що знаходяться в ділянках головного мозку, важливих для регуляції апетиту.

Тирзепатид схвалений у США і Європейському Союзі для лікування цукрового діабету 2-го типу, але ще не схвалений для лікування ожиріння в жодній країні. Виробник тирзепатиду Eli Lilly має намір домагатися схвалення препарату для лікування ожиріння в Управлінні з контролю за харчовими продуктами й лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA), Європейському агентстві з лікарських засобів (European Medicines Agency — ЕМА) та на інших територіях, починаючи з 2023 р.

Подвійне сліпе рандомізоване контрольоване дослідження включало дані 2,5 тис. дорослих з ожирінням I, II, III ступеня або надмірною масою тіла. На початку дослідження середня маса тіла становила 104,8 кг.

Пацієнти були рандомізовані для прийому тирзепатиду один раз на тиждень підшкірно (5; 10 або 15 мг) або плацебо протягом 72 тиж.

Середня втрата маси тіла становила 16; 21,4 і 22,5% для тирзепатиду 5; 10 і 15 мг відповідно порівняно з 2,4% для плацебо. А серед учасників, які приймали найвищу дозу 15 мг тирзепатиду, 96; 90 і 78% пацієнтів досягли зменшення маси тіла як мінімум на 5; 10 і 15%.

Для порівняння, середня втрата маси тіла у людей після рукавної гастректомії становить 25%, а після шунтування шлунка — 33%.

«Наближається революція в лікуванні ожиріння та серцево-метаболічних захворювань. Нарешті ми отримуємо ефективність, яку шукали», — підсумували автори аналізу.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті