Парламент на найближчому засіданні розгляне законопроєкт про медичний канабіс

05 Липня 2023 12:48 Поділитися

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування прокоментував заклик Президента України до Парламенту щодо необхідності легалізації лікарських засобів на основі канабісу.

«Продовжуємо переконувати колег щодо необхідності прийняття законопроєкту № 7457 про використання медичного канабісу та очікуємо на розгляд документа в залі засідань. Адже після війни кількість пацієнтів, які за показанням могли б приймати для лікування чи полегшення болю ліки на основі канабісу, збільшиться, за даними МОЗ, приблизно до 5 млн. Тому, на мою думку, закон потрібно розглянути та ухвалити вже цьогоріч», — зазначає парламентар.

Стосовно самого законопроєкту М. Радуцький зазначив, що ним паралельно з дозволом на використання медичного канабісу врегульовується питання обігу технічної коноплі, а саме:

  • визначається вміст тетрагідроканабінолу (ТГК) у коноплях для промислових цілей на рівні не вище 0,3%, як це передбачено в Європейському Союзі (ЄС);
  • виводяться коноплі для промислових цілей з-під дії закону «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», що відповідає Конвенції ООН про наркотики 1961 р.

Також законопроєктом дозволяється визначати вміст ТГК в коноплях у промислових цілях в лабораторіях будь-якої власності.

У розвинених країнах технічна конопля — звичайна культура, не віднесена до переліку наркотичних засобів. На неї не потрібні десятки дозволів чи квоти.

В українському законодавстві дозволяється використовувати коноплю з вмістом психоактивного компоненту — ТГК до 0,08%. Для порівняння — у країнах ЄС дозволяється виробництво виробів із технічних конопель вмістом 0,3% ТГК. Через таку частку вмісту ТГК українські аграрії неконкурентні на міжнародному ринку, адже не можуть використовувати більшість сортів технічної коноплі, що зареєстровані у світі. Крім того, потрібні десятки дозволів від Міністерства внутрішніх справ, МОЗ, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Це значно ускладнює процес виробництва та відлякує потенційних інвесторів.

У законопроєкті пропонується знизити рівень ТГК до 0,3%, як це передбачено в ЄС. Це дасть змогу аграріям активніше розвивати цей напрямок виробництва — відкривати нові заводи, створювати робочі місця, сплачувати податки до бюджету країни.

Народний депутат Ярослав Железняк також повідомив, що законопроєкт № 7457 буде розглянуто на найближчому засіданні Парламенту.

За матеріалами t.me/radutsky, t.me/yzheleznyak

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті