Багатообіцяючий новий підхід до лікування діабетичної стопи

10 Липня 2023 3:00 Поділитися

Дослідники з Федерального університету Жуїс-де-Фора (Federal University of Juiz de Fora) у Бразилії створили збагачений тромбоцитами фібрин (PRF) — концентрат, отриманий шляхом центрифугування крові пацієнта, який можна вважати аутологічним лікувальним біоматеріалом, що містить лейкоцити, тромбоцити та широкий спектр найважливіших білків у щільній матриці.

У проспективному пілотному дослідженні автори використали PRF у 3 пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу. Їх середній вік становив 54 (51–57) роки, і у них виявлено хронічні виразки на нижніх кінцівках, пов’язані зі складним і важко контрольованим цукровим діабетом.

Між двома та чотирма сеансами було застосовано 7 мембран PRF. Загалом використано 11 рідкофазних інфільтрацій між трьома та чотирма сеансами.

До початку дослідження існуючі матриці PRF (1-го та 2-го покоління) не були життєздатними для лікування більш великих уражень, незважаючи на їх дію на формування мембран із хорошою якістю клітин. Однак продукт, розроблений командою оральної та щелепно-лицьової хірургії Університету, може створити тривимірну мембрану різного розміру, яка адаптується до потреб кожного пацієнта.

Після першого сеансу дослідники відмічали середнє зменшення площі ураження на 36,6%. Після 2-го та 3-го тижня середнє зниження становило 22 та 39% відповідно. Усі пацієнти досягли повного загоєння ураження в середньому протягом 9 тиж.

Окрім ефективності, позитивним моментом втручання є його вартість. Загальна вартість пілотного дослідження становила 200–800 дол. США залежно від кількості необхідних сеансів. Дослідники зазначають, що ці цифри нижчі, ніж інші матриці для регенерації тканин. Вони також підкреслили, що цей фактор може сприяти майбутньому впровадженню цієї стратегії в систему охорони здоров’я Бразилії.

Учені продовжують проводити дослідження матриць. За їхніми словами, у них уже описано 30 випадків використання матриць, а також вони одночасно розробляють рандомізоване дослідження, яке порівнює PRF 3-го покоління зі стандартними методами лікування.

За матеріалами journals.plos.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті