Чи є «активне старіння» за ВООЗ єдиною здоровою альтернативою?

11 Липня 2023 11:31 Поділитися

З кінця 1990-х років ВООЗ визначила активне старіння як «процес оптимізації можливостей для здоров’я, участі та безпеки для підвищення якості життя людей у міру старіння». Ця концепція дає змогу особам похилого віку «реалізувати свій потенціал для фізичного, соціального та психічного благополуччя протягом усього життя та брати участь у житті суспільства відповідно до своїх потреб, бажань і можливостей, надаючи їм належний захист, безпеку та догляд, коли вони потребують допомоги».

Організація пояснює, що слово «активний» означає безперервну участь у соціальних, економічних, культурних, духовних і громадських справах, а не лише здатність бути фізично активним.

Однак концепція активного старіння, як вона представлена, потенційно може бути проблематичною. Разом із встановленням єдиного нормативного способу здорового старіння, який за замовчуванням робить пасивне старіння «ненормальним», він також ігнорує демографічні, етнографічні та культурні відмінності.

Кожна культура має різні цінності. Пропозиція старіти з точки зору активності та автономності чітко відображає західні цінності. У східних культурах особи похилого віку займають становище, яке відображає їхній досвід і мудрість, а також підтримують споглядальний спосіб мислення. Вони знаходяться в центрі сім’ї, і їх роль полягає в тому, щоб направляти та давати поради молодим поколінням.

З практичної точки зору, мало хто став би сумніватися, чи корисна фізична активність для здоров’я. Серед своїх понад 45 порад про те, як дожити до глибокої старості та «дозрівати» повільно й гарно, Джордж Д. Лундберг (George D. Lundberg), доктор медичних наук віком 90 років, дає 6 рекомендацій щодо фізичних вправ. До них належать щоденні прогулянки щонайменше 3 км, спроби щодня плавати, вивчення й практика йоги, підняття важких предметів і робота над рівновагою.

Вправи не повинні бути тягарем. Якщо хтось ніколи раніше не ходив на прогулянки, не потрібно змушувати їх гуляти. Можливо, вони знайдуть благополуччя у зустрічах зі своїми онуками та прогулянках з ними або у читанні з кимось. Благополуччя пов’язане з мобільністю, але для цього потрібна мотивація.

За матеріалами espanol.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті