Суттєвих коливань цін на ліки на територіях, що постраждали від підриву Каховської ГЕС, не зафіксовано — МОЗ

11 Липня 2023 1:06 Поділитися

МОЗ та Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками продовжують моніторинг цін на певні препарати в аптеках Херсонської, Миколаївської та Одеської областей, аби уникнути спекуляцій.

Підрив Каховської ГЕС росіянами 6 червня 2023 р. спричинив суттєву загрозу виникнення інфекційних хвороб на прилеглих територіях. Найбільше від терористичного акту постраждали Херсонщина, Миколаївщина та Одещина. Через це в аптеках суттєво зріс попит на препарати для лікування шлунково-кишкового тракту. Раніше редакція «Щотижневика АПТЕКА» наводила аналітичні дані про зростання аптечного продажу препаратів АТС-групи A07 «Антидіарейні препарати; засоби, що застосовуються для лікування інфекційно-запальних захворювань кишечнику» на 23-му тижні 2023 р.

«Наразі, за результатами моніторингу, ми не фіксуємо суттєвих коливань цін. Вдячний бізнесу, який усвідомлює свою соціальну відповідальність», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За підсумками моніторингу, проведеного у 43 аптеках Херсонщини, Миколаївщини та Одещини, середній рівень закупівельних цін на препарати, які користуються найвищим попитом, — практично не змінився.  Наразі він коливається в межах від –0,69 до +1,09%. Аналогічна ситуація і з цінами у роздрібній мережі. Мова про препарати, які споживачі найчастіше купують в аптеках у разі хвороб шлунково-кишкового тракту та інфекційних захворювань.

Як свідчать дані аналітичної компанії «Proxima Research», за підсумками червня 2023 р. обсяги аптечного продажу препаратів групи A07 «Антидіарейні препарати; засоби, що застосовуються для лікування інфекційно-запальних захворювань кишечнику» порівняно з попереднім місяцем в грошовому вираженні зросли в Херсонській обл. на 34,3%. При цьому середньозважена вартість 1 упаковки майже не змінилася (–0,4%). В Одеській обл. приріст продажу цієї групи препаратів становив 17,9%, а середньозважена вартість 1 упаковки знизилася на 10,3% порівняно з травнем цього ж року. В Миколаївській обл. обсяги продажу зросли на 20,4%, а середньозважена вартість 1 упаковки знизилася на 11,2%. В цілому по Україні для препаратів групи A07 зафіксовано приріст продажу в червні порівняно з попереднім місяцем на 10,4% та зниження середньозваженої вартості 1 упаковки на 3,9%.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті