Трава, яка століттями використовувалася для краси та здоров’я: 12 причин тримати в домі розмарин

14 Липня 2023 12:18 Поділитися

Часто розмарин асоціюється із запашними спеціями. Ця ароматна рослина належить до сімейства м’ятних трав разом із орегано, чебрецем, базиліком і лавандою. Її назва походить від латинського ros (роса) і marinus (море), що перекладається як морська роса. Однак ця трава може зробити більше, ніж просто додати смаку вашим кулінарним витворам. З давніх часів розмарин славився своїми лікувальними властивостями. Він може мати низку переваг для здоров’я.

  1. Покращання пам’яті та концентрації. Цікаво, що у п’єсі Вільяма Шекспіра у Офелії є репліка «There’s rosemary, that’s for remembrance. Pray you, love, remember» (Ось розмарин, це на згадку. Молись, коханий, пам’ятай). Вдихання аромату цієї рослини сприятливо впливає на когнітивні функції, особливо пам’ять. У листях розмарину міститься карнозна кислота, що захищає мозок від пошкоджень, викликаних вільними радикалами. Інші сполуки, що містяться в цій траві, сприяють здоровому мозковому кровообігу і зумовлюють стимулювальну дію на розум.
  2. Підтримка імунної системи. Завдяки карнозній і розмариновій кислоті регулярне споживання розмарину потенційно може допомогти знизити ризик інфікування та допомогти імунній системі боротися з інфекціями.
  3. Зниження рівня стресу. Запах розмарину може допомогти знизити рівень кортизолу, відомого як «гормон стресу».
  4. Допомога травленню. Свіжий розмарин у невисоких дозах (наприклад в чаї) може допомогти травленню, оскільки він стимулює вироблення жовчі.
  5. Полегшення симптомів астми та алергії. Запах розмарину може сприяти зменшенню тяжкості симптомів алергії, запалення дихальних шляхів.
  6. Контроль випадіння волосся та лупи. Олія з додаванням розмарину може допомогти покращити кровообіг та стан шкіри. Її можна втирати у шкіру голови при випадінні волосся та лупі.
  7. Полегшення кашлю. Кілька крапель олії з розмарином також може допомогти полегшити відкашлювання мокротиння при кашлю.
  8. Заспокоєння болю у м’язах. Олія, настояна на розмарині, також застосовується для масажу м’язів і спини.
  9. Полегшення болю при артриті. Знеболювальні та протизапальні властивості олії розмарину роблять її чудовим засобом для зменшення вираженості болю. Ванну з розмарином століттями використовували для лікування болю в суглобах.
  10. Полегшення головного болю. Століттями розмарин також використовували при мігрені. Можна потерти гілочку розмарину в руках, щоб вивільнити аромат і вдихнути, або випити чай з розмарином.
  11. Заспокоєння подразненої шкіри. Протимікробні та антисептичні властивості розмарину роблять його корисним для людей з екземою та дерматитом. Настояну на розмарині олію наносять на шкіру масажними рухами. Можна додати кілька крапель ефірної олії в щоденний лосьйон для тіла.
  12. Ароматизація будинку. Приємний аромат розмарину додасть затишку оселі.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті