Алкоголь може захистити серце?

26 Липня 2023 2:18 Поділитися

Хронічний стрес пов’язаний із серцево-судинними захворюваннями (ССЗ) через активність нейронної мережі. Вживання алкоголю від легкого до помірного пов’язане зі зниженням ризику розвитку ССЗ, але механізми цього зв’язку залишаються нез’ясованими.

У новому дослідженні взяли участь близько 53 тис. дорослих середнім віком 60 років. Учені оцінили зв’язок між легким і помірним вживанням алкоголю та ССЗ після коригування ряду генетичних, клінічних, соціально-економічних факторів та способу життя.

Під час спостереження в середньому 3,4 року у 1914 осіб відмічено проблеми із серцево-судинною системою. Вживання алкоголю від легкого до помірного (порівняно з відсутнім/мінімальним) було пов’язане з нижчим ризиком ССЗ.

Вживання алкоголю від легкого до помірного також було пов’язане з більшим зниженням ризику ССЗ серед осіб із тривогою в анамнезі.

Співавтори статті зазначають, що відкриття нового можливого механізму дії того, чому легке або помірне вживання алкоголю може захистити серце, «заслуговує на більш пильну увагу в майбутніх дослідженнях». Проте інші науковці підкреслюють, що люди, які вживають алкоголь, не повинні перевищувати рекомендовані добові обмеження дози, і що не варто починати пити, навіть у помірній кількості, з метою покращання здоров’я.

Автори дослідження підкреслюють, що, враховуючи негативний вплив алкоголю на здоров’я, наприклад, підвищений ризик розвитку раку, необхідні нові заходи, які позитивно впливають на нейробіологію стресу, але без шкідливого впливу алкоголю.

З цією метою вони вивчають вплив фізичних вправ, медитацій і фармакологічної терапії на пов’язані зі стресом нейронні мережі, а також те, як вони можуть викликати розвиток ССЗ.

За матеріалами www.jacc.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті