Полівітаміни покращують пам’ять людей літнього віку?

27 Липня 2023 11:19 Поділитися

Збереження пам’яті та когнітивних функцій є критично важливим для осіб похилого віку. Дієтичні втручання відіграють важливу роль, оскільки ми знаємо, що головний мозок потребує деяких поживних речовин для здоров’я, а дефіцит однієї чи кількох із них може прискорити зниження когнітивних функцій.

Нещодавнє рандомізоване клінічне дослідження впливу полівітамінів на пам’ять у осіб літнього віку включало 3,5 тис. учасників віком 60 років і старше. Учасники були поділені на групу, яка приймала полівітаміни, та групу плацебо. У групі полівітамінів виявлено значно кращий результат, ніж плацебо, у тестах на пам’ять та запам’ятовуванні слів. Перевага вперше відмічена через 1 рік і зберігалася протягом 3 років випробування.

Необхідно підкреслити кілька важливих застережень. По-перше, полівітаміни та інші дієтичні добавки ніколи не замінять здорове харчування та здоровий спосіб життя. Ще одне застереження полягає в тому, що рандомізовані дослідження перевіряли рекомендовані дієтичні норми, а не мегадози мікроелементів. Насправді рандомізовані дослідження високих доз ізольованих поживних мікроелементів не продемонстрували чітких когнітивних переваг. Високі дози також можуть бути пов’язані з токсичністю або перешкоджати засвоєнню або біодоступності інших поживних речовин.

Загалом виявлення того, що щоденний прийом полівітамінів покращує пам’ять і уповільнює зниження когнітивних функцій у двох окремих рандомізованих дослідженнях COSMOS (Cocoa Supplement and Multivitamins Outcome Study), свідчить про те, що мультивітамінні добавки є перспективним, безпечним, доступним і недорогим підходом до захисту когнітивного здоров’я людей літнього віку. Експертні комісії повинні будуть розглянути дослідження та вирішити, чи відбудуться будь-які зміни в рекомендаціях у майбутньому.

За матеріалами www.ajcn.nutrition.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті