НБУ знизив облікову ставку до 22% та покращив прогнози розвитку економіки

27 Липня 2023 3:50 Поділитися

Споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася з більше ніж 26% у січні 2023 р. до 12,8% у червні, що перевершило очікування Національного банку України (НБУ). Крім ефекту бази порівняння, важливу роль відіграли чинники пропозиції, у тому числі насичення ринків продовольства та пального, а також зниження світових цін на енергоносії.

У квітні НБУ вже переглядав прогноз інфляції на 2023 р., покращивши його — із 18,7 до 14,8%. Враховуючи сприятливу динаміку інфляції у І півріччі, НБУ знову суттєво поліпшив прогноз інфляції на цей рік — з 14,8 до 10,6%. Зростання цін сповільнюватиметься за рахунок поступового зниження світової інфляції та все ще доволі жорстких монетарних умов в Україні. Вагоме значення матиме незмінність тарифів на більшість житлово-комунальних послуг. Водночас надалі інфляція знижуватиметься повільніше, ніж у попередні місяці. Це пов’язано з вичерпанням ефекту бази порівняння, поверненням довоєнного рівня оподаткування пального та червневим підвищенням цін на електроенергію для побутових споживачів. Також на цінову динаміку певною мірою вплинуть ракетні обстріли півдня України.

Економіка демонструє стійкість до нових викликів війни. Зростання економіки обмежували постійні ракетні обстріли, саботаж роботи «зернового коридору» та руйнування інфраструктурних об’єктів. Крім того, негативно впливали на бізнес торговельні обмеження для української агропродукції з боку низки країн ЄС. Це зумовило скорочення експорту у ІІ кв. 2023 р. та стримуватиме його і надалі. В той же час фактичні результати І кв. 2023 р. виявилися кращими, ніж передбачав попередній макропрогноз. Пожвавлення економіки тривало і в ІІ кв. Враховуючи ці фактори, НБУ підвищив прогноз зростання реального ВВП у 2023 р. — з 2,0 до 2,9%. Варто відзначити, що на початку року НБУ прогнозував зростання ВВП у 2023 р. на 0,3%, у квітні цей прогноз було покращено до 2%.

Ключовим ризиком для інфляційної динаміки та економічного розвитку залишається триваліший термін, а також непередбачувані характер та інтенсивність повномасштабної війни. НБУ закладає в новий прогноз припущення щодо суттєвого зниження безпекових ризиків у середині 2024 р.

Поліпшення макроекономічної ситуації, зокрема стрімкіше зниження інфляції, зростання міжнародних валютних резервів та стійка ситуація на валютному ринку, зумовили початок правлінням НБУ циклу зниження облікової ставки. У квітні початок цього циклу прогнозувався у ІV кв.

Так, правління НБУ ухвалило рішення знизити облікову ставку з 25 до 22% із 28 липня 2023 р. Також знижено ставку за депозитними сертифікатами овернайт з 20 до 18%, а за кредитами рефінансування — з 27 до 24%. Облікова ставка знижуватиметься й надалі за умови збереження стійкості валютного ринку та сповільнення інфляції на прогнозному горизонті.

За матеріалами www.bank.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті