Ситуація на фармринку стабілізується – UDT 11/08/23

11 Серпня 2023 4:20 Поділитися
Раніше ми повідомляли, що темпи зростання ринку сповільнюються. Це зумовлено зростанням бази порівняння, адже в цей період минулого року ринок почав активно відновлюватися після шокового стану на початку війни. Також на розвиток ринку у грошовому вираженні впливає зниження інфляції, яка продовжує сповільнюватися. Однак основним фактором залишається демографічна криза. Як відомо, значна частина українців виїхали за кордон, серед них переважно жінки та діти, які є досить вагомою групою споживачів лікарських засобів. Прогнози щодо розвитку фармацевтичного ринку на 2023 р. поки залишаються без змін та передбачають зростання на 21% у гривневому вираженні. У цьому дослідженні представлена динаміка роздрібного ринку лікарських засобів в умовах війни. Для підготовки матеріалу були використані дані аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».

З 23-го до 30-го тижня фіксувалося сповільнення темпів зростання аптечного продажу лікарських засобів у грошовому вираженні, а в упаковках вони взагалі скоротилися до минулорічних показників. Дані 31 тижня свідчать про призупинення цієї тенденції. Темпи зростання в гривневому вираженні залишаються на рівні 30%, також фіксується і зростання в упаковках (+11%) (рис. 1).

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1-го тижня 2022 до 31-го тижня 2023 р.

Динаміка на денній основі також свідчить про тривалий тренд зменшення обсягів продажу лікарських засобів в аптеках як у грошовому, так і в натуральному вираженні. Однак останніми днями темпи зростання підвищилися та відносно стабілізувалися (рис. 2).

Рис. 2. Поденна динаміка обсягів аптечного продажу лікарських засобів з 1.02.2022 до 8.08.2023 р.

Щодо структури споживання лікарських засобів у розрізі АТС груп 2-го рівня, то останнім часом знов відзначається тенденція до збільшення споживання анальгетиків, аптечний продаж яких має чітку сезонність (рис. 3).

Рис. 3. Структура аптечного продажу лікарських засобів у розрізі груп АТС-класифікації 2-го рівня (топ-6)* у грошовому і натуральному вираженні з 1.02.2022 до 8.08.2023 р.

Інфляційні процеси в країні поступово сповільнюються. За даними Державної служби статистики України (ДССУ), протягом 2023 р. темпи інфляції щомісяця знижуються, і в липні вони становлять 11,3% порівняно з аналогічним місяцем минулого року. У той же час для фармацевтичної продукції, медичних товарів та обладнання цей показник становить 12,5%.

Якщо розглядати динаміку цін на 10 найпопулярніших товарних позицій лікарських засобів (SKU) за обсягами продажу в аптеках у 2023 р., то не зафіксовано значного зростання цін. Станом на 8.08.2023 р. середній показник зростання цін на топ-10 SKU становить 4% порівняно із цінами на початку року (рис. 4). За даними компанії «Proxima Research», індекс інфляції, що відображає зміну обсягів продажу лікарських засобів за рахунок зміни ціни, також знижується, і на 31-му тижні він становить 13%, що зіставно з даними ДССУ (рис. 5).

Рис. 4. Динаміка цін на топ-10 SKU* за обсягами аптечного продажу у грошовому вираженні з 1.02.2022 до 8.08.2023 р.

Рис. 5. Динаміка індексу інфляції на лікарські засоби з 1-го тижня 2022 до 31-го тижня 2023 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року

Денис Кірсанов

*Сортування за обсягами продажу з 1.01.2023 р.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті