Чи буває пізно для початку занять фізичною активністю?

24 Серпня 2023 9:39 Поділитися

Дослідження свідчать, що люди починають втрачати м’язову масу приблизно у віці 35 років, і цей процес прискорюється у віці старше 60 — на рік втрачається до 3% м’язової маси.

Але втрата м’язів через старіння, відома як саркопенія, впливає не тільки на відображення в дзеркалі. Це може значно вплинути на здоров’я та самопочуття.

Саркопенію пов’язують із цукровим діабетом II типу, високим артеріальним тиском і ожирінням. Це може підвищити ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту, а також забрати роки життя. Це також ставить під загрозу самостійне життя, не кажучи вже про подорожі, проведення часу з онуками або заняття багатьма речами, які роблять доросле життя щасливим і повноцінним.

Силові тренування підвищують міцність сполучної тканини та мінеральну щільність кісток. Проте лише 9% осіб віком старше 75 років займаються силовими тренуваннями регулярно — тобто принаймні двічі на тиждень.

Силові тренування можуть налякати будь-кого: проблеми зі здоров’ям, біль, втома, страх отримати травму — усе це може заважати літнім людям відвідувати тренажерний зал. Інші перешкоди включають відсутність соціальної підтримки та можливості для занять фізичною активністю.

Наявність захворювань, зазвичай пов’язаних із літнім віком, — від артриту, серцево-судинних захворювань і цукрового діабету до деменції, остеопорозу та інсульту — також сама по собі не є протипоказанням для фізичних вправ, навіть якщо всі вони виявлені в однієї людини. Для багатьох із цих станів фізичні вправи дадуть переваги, яких неможливо досягти лише за допомогою ліків.

Американський коледж спортивної медицини рекомендує особам віком старше 65 років тренуватися 2–4 рази на тиждень по 30–60 хв. Для початку достатньо лише 1 тренування на тиждень. Рекомендації полягають у тому, щоб виконувати від 1 до 3 підходів із 8–15 повторень на одну вправу з навантаженням до 80% та відпочинком між підходами у 2–3 хв.

Пенсіонери часто мають більше часу і рідше бувають серед інших людей. Але якщо вони приходять на групові заняття, то знаходять друзів і, спостерігаючи одне за одним, зберігають мотивацію.

Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, найкраще, що ви можете робити, — це займатися фізичною активністю. Неважливо, скільки вам років.

За матеріалами www.journals.lww.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті