Вегетаріанці мають вищий ризик перелому стегна?

23 Серпня 2023 4:50 Поділитися

Переломи стегна коштують Національній службі охорони здоров’я (National Health Service) Великобританії близько 2 млрд фунтів стерлінгів щороку. Вони були поширеною проблемою в старіючому суспільстві та можуть спровокувати виснажливі стани здоров’я та зниження якості життя.

Учені вирішили дослідити дані 413 тис. осіб щодо ризиків перелому стегна у тих, хто рідко їсть м’ясо, пескатаріанців (споживачів риби та морепродуктів) і вегетаріанців порівняно зі звичайними м’ясоїдами, а також дослідити роль потенційних медіаторів будь-яких виявлених відмінностей ризику.

За середній період спостереження 12,5 року виявлено 3503 переломи стегна, що відповідало 0,8% когорти.

Дослідники встановили, що вегетаріанці мали на 50% вищий ризик перелому стегна, ніж звичайні м’ясоїди. Для пескатаріанців характерний трохи вищий ризик (8%), ніж м’ясоїдів, але це була несуттєва різниця. А от між тими, хто рідко або регулярно споживає м’ясо, різниці в ризиках не відмічено.

Автори зазначили, що вони знайшли лише обмежені докази зміни впливу індексу маси тіла (ІМТ) на ризик перелому стегна в різних групах дієти та не знайшли чітких доказів зміни впливу за віком чи статтю.

Дослідники відзначили, що вегетаріанці приблизно на 17% рідше відповідають рекомендаціям щодо білка, ніж м’ясоїди. За їх словами, забезпечення адекватного споживання поживних речовин і контролю маси тіла було особливо важливим для вегетаріанців у контексті профілактики переломів стегна.

За матеріалами bmcmedicine.biomedcentral.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті