Вносяться зміни до Правил виписування та Порядку відпуску лікарських засобів та медичних виробів

05 Вересня 2023 2:26 Поділитися

Наказом МОЗ України від 21.07.2023 р. № 1333 вносяться зміни до наказу Міністерства від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків». Документ набуде чинності через 14 днів з дня його опублікування.

Так, для лікарських засобів (крім лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами), які підлягають реімбурсації, максимальний строк дії рецепта, як паперового, так і електронного, встановлюється 90 календарних днів.

Строк дії паперового рецепта визначається шляхом підкреслення лікарем відповідного значення (30 або 90 календарних днів).

Крім того, зміни стосуються випадків, коли виписуються рецепти у паперовій формі на бланках, які використовувалися до 1 квітня 2023 р., і дозволяються до їх повного використання з урахуванням певних вимог. Так, ці вимоги доповнюються новим положенням, згідно з яким:

  • для рецептурних бланків форми № 1 (ф-1) у разі виписування рецепта на 90 календарних днів слова «Рецепт дійсний протягом 1 місяця» закреслюються та нижче ручкою робиться запис «Рецепт дійсний протягом дев’яноста календарних днів», який засвідчується власноручним підписом медичного працівника, що виписав рецепт.

Вносяться зміни і в положення, яке дозволяє виписувати паперові рецепти на лікарські засоби і медичні вироби, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, за умови відсутності технічної можливості виписування електронного рецепта. Так, уточнено, що це положення не застосовується до лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами (далі — наркотичні (психотропні) лікарські засоби)). Тобто відпуск таких препаратів повинен обов’язково здійснюватися за електронним рецептом.

Також якщо раніше пацієнту дозволялося обирати електронний або паперовий рецепт на лікарські засоби, крім тих, що підлягають реімбурсації, то змінами заборонятиметься виписувати паперові рецепти і на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

Водночас змінами передбачено, що:

1) у період воєнного стану на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або тимчасово окупованих рф територіях, які включені до Переліку таких територій (далі — Перелік), затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309:

  • у разі відсутності технічної можливості виписування електронних рецептів на наркотичні (психотропні) лікарські засоби, виписування таких рецептів може здійснюватися в паперовій формі відповідно до Правил, протягом періоду ведення бойових дій або тимчасової окупації та трьох місяців після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації, визначеної у Переліку;

2) відпуск таких лікарських засобів за рецептами в паперовій формі здійснюється аптечними закладами, які розташовані на таких територіях, протягом періоду ведення бойових дій або тимчасової окупації та трьох місяців після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації, визначеної у Переліку.

Також змінами передбачено, що з метою виїзду з території України за запитом пацієнта (його представника) після виписування електронного рецепта на наркотичний (психотропний) лікарський засіб йому надається інформаційна довідка, що засвідчується в обов’язковому порядку підписом та особистою печаткою лікаря, який виписав електронний рецепт.

Уточнюється, що наркотичні (психотропні) лікарські засоби виписуються пацієнтам в обсягах, що не перевищують потреби, визначеної відповідно до Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 13.05.2013 р. № 333.

Змінами дозволятиметься лікарям виписувати електронні рецепти без особистого прийому пацієнта у випадку звернення пацієнта (його представника) за допомогою технічних засобів електронних комунікацій:

  • за результатами дистанційної взаємодії з ним, спираючись на отримані від пацієнта (його представника) дані про поточний стан здоров’я та скарги пацієнта, відомості первинної облікової медичної документації (до якої такий лікар має доступ) та
  • якщо таке рішення не суперечитиме галузевим стандартам у сфері охорони здоров’я, затвердженим МОЗ, з обов’язковим внесенням медичних записів про таку взаємодію до електронної системи охорони здоров’я.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті