МОЗ пропонує збільшити обсяги зберігання підконтрольних речовин в аптеках та лікарнях

31 Серпня 2023 4:20 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України 31 серпня для громадського обговорення оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин у закладах охорони здоров’я» (далі — проєкт постанови).

Текст змін цієї редакції проєкту постанови не відрізняється від своїх попередників. Як і раніше, пропонується внести зміни до постанови КМУ від 13.05.2013 р. № 333, а саме:

  1. В аптеках збільшити обсяги зберігання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі — підконтрольних речовин) з 3-місячної до 6-місячної потреби закладу в них.
  2. У лікувально-профілактичних закладах (ЛПЗ) збільшити обсяги зберігання підконтрольних речовин з місячної до 3-місячної потреби закладу в них.
  3. Збільшити дозволений до видачі обсяг наркотичних препаратів хворим під час надання паліативної та хоспісної допомоги з 15-денної до 30-денної потреби.
  4. Передбачити можливість видачі рідких форм препаратів підконтрольних речовин із застосуванням зареєстрованих в Україні автоматизованих або ручних дозуючих пристроїв. Наразі чинна редакція постанови № 333 передбачає використання лише дозуючих пристроїв.
  5. Закріпити норму, яка дозволятиме видачу рідких форм препаратів підконтрольних речовин для перорального використання шляхом дозування із флаконів ємністю більш ніж 20 мл винятково із застосуванням зареєстрованих в Україні автоматизованих або ручних дозувальних пристроїв.

Також змінами передбачається, що у разі використання зареєстрованих в Україні автоматизованих дозуючих пристроїв журнал обліку на постах відділень ЛПЗ вестиметься в електронному вигляді. У разі ж використання ручних дозуючих пристроїв — журнал обліку в кабінетах та/або постах відділень ЛПЗ вестиметься за формами, які будуть визначені МОЗ.

Ця редакція проєкту постанови також пропонує закріпити норму, відповідно до якої лікарні зобов’язуватимуться подавати щороку до 31 січня (чинна редакція встановлює термін до 31 березня) Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками звіт про кількість препаратів з підконтрольними речовинами, що будуть відпущені чи використані лікарнею. А також про кількість їх запасів на 31 грудня звітного року. Звертаємо увагу на те, що перша редакція проєкту постанови від 09.01.2023 р. пропонувала взагалі виключити вказану норму із Порядку постанови № 333.

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 15 днів з дня оприлюднення в письмовому або електронному вигляді: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, 01601, e-mail: [email protected], [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Тетяна 31.08.2023 9:36
Подавати щороку до 31 січня, наступного року, (чинна редакція встановлює термін до 31 березня) Державній службі України з лікарських засобів та контролю за наркотиками звіт про кількість препаратів з підконтрольними речовинами, що будуть використані лікарнею.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті