МОЗ презентовано дорожню карту з впровадження 2D-кодування лікарських засобів

Міністерство охорони здоров’я повідомляє про те, що під час зустрічі з Європейською організацією з верифікації лікарських засобів (EMVO) було презентовано «дорожню карту» впровадження системи верифікації лікарських засобів в Україні.

Як зазначається в повідомленні, регулювання фармацевтичної галузі України поступово переходить на стандарти ЄС. У 2022 р. Парламент ухвалив новий Закон України «Про лікарські засоби», який, зокрема, спрямований на запобігання обігу фальсифікованих ліків. Одним із кроків на цьому шляху стане впровадження системи верифікації лікарських засобів в Україні з 2D-кодуванням.

МОЗ спільно з проєктом SAFEMed розробили «дорожню карту», сформовану у 2022 р. і розписану до 2026 р. включно, із запуском цієї системи в Україні. Минулого року розпочато розробку підзаконних документів та узгодження позицій з міжнародними організаціями, активні консультації із самим ринком та партнерами, стейкхолдерами.

«Цьогоріч МОЗ та представники фармацевтичного ринку уклали меморандум щодо впровадження національної системи верифікації лікарських засобів. Також планується створення Національної організації з верифікації лікарських засобів, вибір постачальника ІТ-послуг — для майбутньої імплементації самої системи. У 2024 р. є намір, власне, запустити саму систему, а через 2 роки — під’єднати до неї користувачів», — зазначають у Міністерстві.

Заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Марія Карчевич звернула увагу на те, що в ЄС функціонує дворівнева система верифікації ліків, яка складається із загальноєвропейської та національних інформаційних систем (їх близько 30). На кожному рівні є відповідний оператор (верифікаційна агенція) — EMVO та національні (NMVO), які створено як некомерційні недержавні організації коштом всіх учасників фармацевтичного ринку.

На думку заступниці міністра, варто використовувати як орієнтир модель ЄС щодо створення такої системи в Україні, включаючи формат даних, статус національної організації з верифікації, яка відповідатиме за збір і зберігання інформації, та інші технічні аспекти. Такий підхід дозволить у майбутньому поєднати європейську та українську системи. Усе це призведе до ще глибшої інтеграції України в європейський фармацевтичний ринок і сприятиме двосторонній торгівлі якісними та безпечними ліками.

За підсумками зустрічі МОЗ домовилося з EMVO про подальші консультації та кооперацію.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті