МОЗ пропонує внести зміни до Правил виписування рецептів на ліки та медичні вироби

5 жовтня Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило для повторного громадського обговорення доопрацьований проєкт наказу відомства «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України щодо призначення та відпуску лікарських засобів і медичних виробів за рецептом» (далі — проєкт наказу). Перша редакція проєкту наказу була оприлюднена 25.07.2023 р.

Доопрацьованою редакцією проєкту наказу пропонується внести зміни:

  • у наказ МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360, передбачивши, що на період дії воєнного стану та у разі відсутності технічної можливості виписати електронний рецепт на ліки та медичні вироби, які підлягають реімбурсації за Програмою медичних гарантій, може бути виписаний паперовий. Однак такий виняток стосуватиметься лише територій, на яких ведуться активні бойові дії, або тимчасово окупованих рф. Ця зміна покликана привести положення наказу № 360 у відповідність із положеннями постанови КМУ від 28.07.2021 р. № 854 щодо виписування паперових рецептів;
  • до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, затверджених наказом № 360.

Змінами також передбачається, що електронний рецепт виписуватиметься на кожне найменування препарату за міжнародною непатентованою назвою (МНН) із зазначенням форми випуску та дози або на кожну назву медичного виробу окремо. Якщо ж препарат не матиме МНН, у електронному рецепті вказуватиметься склад діючих речовин такого препарату також із зазначенням форми випуску та дози, але якщо кількість діючих речовин не перевищує 4. На паперових рецептах вказуватиметься назва медичного виробу або МНН лікарського засобу, також із зазначенням їх кількості, форми випуску та дози.

Доповнюватимуться Правила новою уточнювальною нормою. Згідно з цією нормою, при внесенні відповідного запису у Реєстр медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я (далі — Реєстр) використовуватиметься інформація про наявність у препарату МНН та складу діючих речовин. Така інформація надходитиме до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) шляхом автоматизованого обміну електронними даними між нею та Державним реєстром лікарських засобів.

Розділ IV Правил також доповнюватиметься новою нормою, яка передбачатиме, що електронний рецепт на ліки для надання паліативної допомоги особам з розладами психіки та поведінки виписуватиметься лікарями за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія», «Наркологія».

Разом з тим варто звернути увагу на те, що запропоновані проєктом наказу зміни суперечать євроінтеграційному напрямку руху країни. Зокрема, це стосується виписування рецептів на ліки, а саме фактично відмову від паперових рецептів на користь електронних. Змінами передбачається, що паперовий рецепт на період воєнного стану функціонуватиме лише на територіях, де ведуться активні бойові дії або які є тимчасово окупованими. Для решти території обов’язковим є електронний рецепт. Однак необхідно було б залишити механізм виписування паперових рецептів на ліки поруч із електронним. Наприклад, враховуючи досвід минулого року (відсутність технічної можливості виписати рецепт через обстріли енергетичної інфраструктури) та необхідності знову вносити зміни у законодавство, задля уникнення проблем із доступом пацієнтів до необхідних їм ліків.

Якщо ж говорити про країни Європейського Союзу, електронний рецепт у них є обов’язковим, однак і паперовий повністю не відмінено. Адже хоча і цей цифровий інструмент має свої переваги (зниження ризику підробок, можливість відслідковувати кількість виписаних/погашених рецептів тощо), його впровадження залежить, зокрема, від технічної спроможності забезпечити належне та повноцінне функціонування системи.

Зауваження та пропозиції щодо доопрацьованого проєкту наказу потрібно надсилати до Міністерства охорони здоров’я України в електронному вигляді на e-mail: [email protected].

Контактна особа: Ольга Олександрівна Косенко, головний спеціаліст відділу з питань якості та доступності лікарських засобів, їх раціонального застосування Фармацевтичного управління, тел.: (044) 200-06-86. Термін обговорення проєкту наказу становить 30 календарних днів з моменту його оприлюднення.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті