Правила виписування та відпуску за рецептом у Польщі знову змінюють

10 Жовтня 2023 3:53 Поділитися

1 листопада 2023 р. у Польщі змінюються правила відпуску за рецептами. Зміни в правилах виписування рецептів були внесені поправкою до закону про відшкодування ліків, харчових продуктів для особливого харчового використання та медичних виробів та деяких інших актів (опубліковано у «Dziennik Ustaw» за № 1938).

Перші зміни набули чинності наприкінці вересня:

  • у разі оформлення електронного рецепта з 21 вересня 2023 р. пацієнт може отримати максимальну кількість лікарського засобу, харчового продукту для особливих харчових потреб або медичного виробу, необхідну для 120-денного терміну використання, незалежно від того, коли і на який термін видано рецепт.

Таким чином, з 21 вересня 2023 р. фармацевт має право видавати пацієнту необхідну для пацієнта кількість ліків на 120-денний період використання як за рецептами, виписаними вперше, так і за подовженням рецептів, які були виписані до 21 вересня (раніше — на 360 днів).

Ліки на наступні пів року можна отримати через 3 міс після призначення

До того ж з 1 листопада 2023 р. почне діяти норма, згідно з якою, якщо в рецепті вказано кількість, більшу, ніж потрібно на 120 днів застосування, пацієнт може отримати наступну кількість лікарського засобу, необхідну протягом наступного 120-денного терміну використання через 3/4 періоду, на який було виписано рецепт (90 днів).

З 1 березня 2024 р. набуде чинності ще одна зміна, яка автоматизує процес відпуску ліків:

  • розрахунок кількості лікарського засобу, харчового продукту для особливих харчових потреб чи медичного виробу, призначеного для видачі пацієнту, виконуватиметься ІТ-системою.

У свою чергу, міністерство охорони здоров’я повідомило, що докладе всіх зусиль для того, щоб система запрацювала у більш ранній термін.

Інший характер позначки «не замінювати»

Ще одна зміна у порядку відпуску рецептурних ліків, що набуває сили з 1 листопада, стосується застереження «не заміняти» (nie zamieniać — NZ) на рецепті. З її допомогою лікар звертається до фармацевта, наголошуючи, що пацієнт повинен отримати лише певний препарат.

Ця позначка більше не матиме характеру застереження і тому не буде абсолютно обов’язковою для виконання. Відтепер це буде лише інформація, яка, можливо, буде врахована в процесі випуску продукту.

«Втручання в це правило має на меті усунути ситуації, в яких неможливість заміни ліків (наприклад на більш дешевий еквівалент) нав’язується особою, яка виписує рецепт, особі, яка здійснює за ним відпуск», — стверджують у міністерстві охорони здоров’я.

В обґрунтуванні зміни зазначено, що «часто включення цієї позначки не продиктовано медичними причинами, зокрема станом пацієнта. На думку урядовців — ініціаторів проєкту, подібні виправдані випадки залишаються у значній меншості порівняно з тими, за яких додання позначки не є необхідним, жодним чином не обґрунтоване по суті, і є результатом, наприклад, конкретних відносин між особою, яка виписує рецепт на конкретний лікарський засіб, та суб’єктом, відповідальним за цей препарат».

«Особи, які виписують рецепти, наприклад фармацевти, чудово знають ліки та знають, коли заміна виправдана, а коли ні. Часто їх знання ширші, ніж у тих, хто виписує рецепти. Виходячи з цих знань, особа, яка здійснює відпуск, повинна вміти замінити призначений препарат, якщо вона знає, що це безпечно для пацієнта, і водночас доцільно та економічно вигідно. Якщо вона не має таких знань або має сумніви, то може відпустити ліки згідно із позначкою, — наголошується в обґрунтуванні. Підстав для того, щоб фармацевт керувався рецептом «до певної дії, якщо це суперечить, наприклад, його знанням і досвіду, тобто без істотної підстави», немає.

У коментарях до повідомлення про зміни на сайті «Rynek Zdrowia» можна прочитати таке: «натомість він (фармацевт) змушений діяти відповідно до волі координатора та власника. Щоб здійснити заміну на те, що (аптечні) мережі замовили в більшій кількості. Виконувати норми відпуску та цільовий продаж (дієтичних) добавок… Якщо він впорається, можливо, отримає бонус. Тому на аптеку залишається менше 1,5 фармацевта, а молодь, яка навчається, не хоче працювати в аптеці. А оскільки окрім аптеки вони ніде не знайдуть роботу, тому що ця професія безперспективна і без майбутнього, то кинуть дипломи через непотрібність. Шкода, що вони змарнують 5,5 року на вивчення цієї дурниці». Інший читач відповідає: «Це стає нудно. Тепер рішення за пацієнтом — якщо він цього не хоче, то не погодиться на обмін. Якщо ліки від цієї компанії є дефіцитом або якщо компанія йде і припиняє виробництво, принаймні пацієнт не повертатиметься до лікаря за новим рецептом».

За матеріалами www.rynekzdrowia.pl; www.gov.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті